Ministerul Sanatatii: Evolutie epidemica a gripei
Ministerul Sanatatii: Evolutie epidemica a gripei
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-evolutie-epidemica-a-gripei/
Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile a raportat Ministerului Sanatatii ca, in ultima saptamana de supraveghere si monitorizare, s-a inregistrat o crestere foarte mare a numarului de imbolnaviri prin infectii respiratorii acute fata de nivelul asteptat, iar activitatea gripala a evoluat cu intensitate inalta, cu extindere nationala, raportandu-se un numar aproape dublu de gripe clinice comparativ cu saptamana precedenta.
In aceste conditii, specialistii epidemiologi au constatat o evolutie epidemica a gripei, transmite Ministerul Sanatatii.
“In acest context, precizam ca, toate masurile luate pana in prezent de catre Ministerul Sanatatii, precum si recomandarile catre populatie, catre unitatile sanitare, de ingrijire, sau colectivitatile scolare raman aceleasi. Mai mult, in aceasta perioada, este recomandata limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc, realizarea triajului epidemiologic al personalului medico-sanitar, refacerea stocurilor de medicatie antivirala si a stocurilor de echipamente de protective”, potrivit comunicatului MS.
Recomandari pentru populatie
Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa.
De asemenea, se recomanda evitarea automedicatiei si consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare, precum si izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei.
Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de preventie si se recomanda, in continuare, vaccinarea antigripala.
Recomandari pentru spitale
In aceasta perioada, este recomandata limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc.
De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical, purtarea mastii de catre pacienti in UPU, pe traseul de la UPU la salon si cand paraseste salonul de izolare/grupare.
Ministerul Sanatatii solicita unitatilor sanitare care interneaza cazuri de infectii respiratorii acute refacerea urgenta a stocurilor de antivirale, refacerea urgenta a stocurilor de echipament de protectie si utilizarea corespunzatoare a acestuia, refacerea urgenta a stocurilor de sapun lichid, prosoape de hartie, antiseptice si dezinfectante, pentru o igiena riguroasa a mainilor si a suprafetelor, respectarea protocoalelor de management al cazului de gripa, inclusiv severa, al contactilor si al focarelor, precum si instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare tuturor pacientilor care prezinta tablou clinic compatibil cu gripa, fara a astepta rezultatul de laborator.
Potrivit informarii oficiale, Ministerul Sanatatii a finalizat achizitia celor 35 000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire.
Incepand de vineri noile doze de vaccin gripal sunt distribuite de furnizor catre directiile de sanatate publica, astfel incat sa se continue imunizarea persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire in cabinetele medicilor de familie.
Conform informarii ANMDM, la nivel national exista stocuri de medicamente antivirale specifice (OSELTAMIVIR) care sunt eliberate in farmaciile cu circuit deschis pe baza de prescriptie medicala, mai transmite Ministerul Sanatatii.
Etichete: epidemie de gripa, infectii respiratorii, gripa clinica, preventie gripa, vaccinare antigripala
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii