Ministerul Sanatatii: Investigatiile preventive din pachetul de baza vor fi stabilite prin riscograma

13/02/2014

Ministerul Sanatatii: Investigatiile preventive din pachetul de baza vor fi stabilite prin riscograma

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-investigatiile-preventive-din-pachetul-de-baza-vor-fi-stabilite-prin-riscograma/

poza ministerul sanatatiiDupa videoconferinta organizata de Ministerul Sanatatii pentru a prezenta si dezbate modificarile aduse in asistenta primara de reglementarile pachetului de baza, Ministerul Sanatatii revine cu explicatii la intrebarile adresate de mass-media in cadrul conferintei.

Nu exista modalitati legale pentru a constrange populatia sa mearga la medicul de familie

Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a explicat ca, desi este prevazut in pachetul de baza un set de analize preventive pentru fiecare pacient, momentan nu exista masuri pentru a constrange populatia sa faca analizele preventive.

Astfel, pacientii care nu vor merge la medicul de familie pentru consultul preventiv nu vor fi sanctionati pentru ca nu exista masuri legale momentan.

Consultatia preventiva va avea loc in jurul zilei de nastere a fiecarui pacient

Programarea consultului preventiv in functie de ziua de nastere a pacientilor este o solutie pe care Ministerul Sanatatii o ia momentan in calcul. In cazul in care, din motive obiective, pacientul nu va putea ajunge la medicul de familie in aceasta data, acesta va fi reprogramat de catre medicul de familie.

Pana la stabilirea normelor de aplicare, se vor evalua comparativ practicile care exista in teritoriu pentru a gasi cea mai buna solutie.

Tipurile de investigatii vor fi stabilite prin riscograma

Ministerul Sanatatii precizeaza ca, in functie de varsta si gen, se va stabili riscograma.

Astfel, consultatia preventiva periodica se adreseaza populatiei generale, copii si adulti, considerati sanatosi, si implica evaluarea riscului de imbolnavire pentru afectiunile cele mai frecvente specifice varstei respective.

In cazul persoanelor care au deja boli cronice, “vor fi utilizate celelalte rubrici ale ‘riscogramei’ pentru a inventaria si documenta protectia fata de alte riscuri specifice varstei (cancer, depresie, etc.) precum si comportamentele cu risc legate de stilul de viata”, se precizeaza in comunicatul de presa emis de Ministerul Sanatatii.

Vor fi elaborate criterii clare pentru recomandarea investigatiilor scumpe sau pentru repetarea lor

In cazul in care un pacient are nevoie de un numar mai mare de investigatii decat cel prevazut initial prin pachetul de baza, el le va putea face atata vreme cat se va tine cont de ghiduri, de explorarile deja facute si de relevanta lor.

“Intr-o situatie in care pe parcursul epidosului acut, ipoteza diagnostica initiala se schimba si buna practica impune confirmarea paraclinica este evident ca aceasta va fi facuta. In acelasi timp, se are in vedere evitarea investigatiilor dublate, triplate, prin transmiterea tuturor informatiilor, trimiterea pacientului de la un doctor la altul”, se precizeaza in comunicatul de presa.

Cabinetele medicilor de familie pot furniza serviciile incluse in pachetul de baza

Ministerul Sanatatii precizeaza ca dotarea cabinetelor medicilor de familie, chiar si cele din mediul rural, sustine consultatiile pentru problemele cele mai frecvente.

“In rest, cabinetul si actorii locali (CJAS, autoritatea locala) in functie de specificul zonei in care functioneaza, isi evalueaza necesitatile in vederea alegerii optiunii celei mai cost-eficiente”, precizeaza ministerul Sanatatii.

Continutul examenului de monitorizare va fi stabilit prin consultare multidiciplinara

Frecventa si continutul consultatiilor de evaluare periodica la medicul de familie, examinari clinice, investigatii, reevaluarea terapiei, educatia pacientului, alaturi de examinarile de specialitate necesare vor fi stabilite prin consens si prin consultare multidisciplinara a tuturor specialistilor implicati.

Vor fi realizate planuri de management pentru factori de risc sau boli cronice

“Aceste planuri de management al conditiilor – factori de risc sau afectiuni cronice – specifice persoanelor examinate sprijina urmarirea activa si colaborarea multidisciplinara standardizata pentru pacientii cu risc cardiovascular crescut (inclusiv boli cardiovasculare si diabet zaharat) si/sau alte boli cronice (astm bronsic, boala pulmonara cronica obstructiva – din 2014, depresie din 2015 )”, se precizeaza in comunicatul de presa.

In acelasi timp, prin noul pachet de baza pacientii vor fi programati pe baza unor criterii obiective bazate pe starea clinica, inclouind principiul “primul venit, primul servit”.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. Miron Maria says:

    Am inteles ca sunt dezbateri.S-a stabilit ceva?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: