Ministerul Sanatatii: Planuri si programe de sanatate in 2019
Ministerul Sanatatii: Planuri si programe de sanatate in 2019
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-planuri-si-programe-de-sanatate-in-2019/
In contextul bugetului pe anul acesta, Ministerul Sanatatii a anunta, printre altele, ca are ca prioritate imbunatatirea serviciilor medicale acordate copiilor in cadrul programului national de sanatate “Mama si copilul”:
Potrivit unui comunicat al institutiei:
• Va fi finalizata licitatia demarata in 2018 pentru achizitia a 1000 de incubatoare pentru dotarea tuturor unitatilor sanitare din Romania care au in structura maternitati
• Va continua dotarea cu aparatura imagistica de inalta performanta a sectiilor de neonatologie si ginecologie
• Se va finanta testul genetic de screening prenatal neinvaziv care depisteaza/ testeaza anomaliile genetice ale fatului. Estimam un numar de 200 000 gravide vor beneficia de program.
• Pentru fertilizarea in vitro, se va majora numarul lor de la 685, finantate anul trecut, la 1.000 anul acesta.
Conform sursei citate, Ministerul Sanatatii anunta ca va continua si programele demarate anul trecut si se are in vedere infiintarea de programe de sanatate noi.
“Vom continua acordarea dispozitivelor medicale pentru pacientii cu diabet zaharat tip 1. Din bugetul Ministerului Sanatatii, se vor sustine in continuare fondurile pentru ingrijirea cazurilor critice ale caror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obtinute pe baza contractelor cu casele de asigurari de sanatate. Anul acesta extindem tratamentul intervetional prin tromboliza intravenoasa pentru pacienti cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut. De anul acesta vom asigura si testarea markerilor tumorali si moleculari atat de necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative nou introduse in lista de medicamente compensate si gratuite si pe care acum le sponsorizeaza firmele de medicamente. In 2019, vom introduce un program national de testare si tratament pentru carenta de vitamina D a categorilor de risc stabilite de comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii”, a spus ministrul Sorina Pintea, citata in comunicat.
De asemenea, Ministerul Sanatatii mai precizeaza va continua modificarea listei de medicamente compensate si gratuite prin introducerea de noi molecule si ca, la propunerea comisiei de oncologie, incepand de anul acesta, odata cu aplicarea noului contract cadru cu Casa de Asigurari de Sanatate, centrele de oncologie care nu vor folosi ‘tumor boardul’ nu vor mai fi finantate.
Acest lucru este in concordanta cu legislatia actuala, care prevede o echipa multidisciplinara pentru tratarea tumorilor.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii