Ministerul Sanatatii schimba abordarea tratamentului si recuperarii pacientilor cu AVC

30/10/2023
Ministerul Sanatatii schimba abordarea tratamentului si recuperarii pacientilor cu AVC

Ministerul Sanatatii schimba abordarea tratamentului si recuperarii pacientilor cu AVC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-schimba-abordarea-tratamentului-si-recuperarii-pacientilor-cu-avc/

Anul acesta, Ministerul Sanatatii a introdus un atestat de studii complementare care vizeaza pregatirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointerventionale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanica), a anuntat institutia, subliniind ca schimba radical abordarea tratamentului si recuperarii pacientilor cu AVC.

Ministerul Sanatatii a publicat in transparenta decizionala actele normative pentru un nou program de Actiuni Prioritare, prin care se va aloca finantare directa pentru neuroreabilitarea precoce a pacientilor cu AVC in sectiile de neurologie.

“Anumite categorii de pacienti care in prezent nu beneficiaza de initierea procesului de reabilitare in faza acuta a patologiei, atunci cand neuroplasticitatea creierului inca permite recuperarea functionala, vor fi ajutati sa-si recastige mobilitatea, imbunatatindu-si astfel calitatea vietii.”, a transmis Ministerul.

Potrivit sursei citate, strategia nationala pentru combaterea bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare va mari accesul la preventie si la tratament pentru pacientii cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie si neurologie ale Ministerului Sanatatii, impreuna cu experti din cadrul societatilor profesionale si societatilor internationale de profil au lucrat la aceasta strategie aflata in urmatoarea perioada in etapa de consultare publica.

Bolile cerebrovasculare reprezinta una dintre principalele cauze de deces si dizabilitate in Romania. Anual, peste 60.000 de romani sufera un accident vascular cerebral.

“In cursul acestui an, Ministrul Sanatatii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a semnat declaratia Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmand angajamentul Romaniei pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sanatate ce urmaresc scaderea numarului de cazuri de AVC si tratarea acestora in centre specializate (unitati “stroke”).”, a mai transmis Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.

Etichete: pacienti cu AVC, recuperare pacienti cu AVC, ministerul sanatatii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: