Ministerul Sanatatii suspenda distributia in strainatate a medicamentelor citostatice si imunosupresoare
Ministerul Sanatatii suspenda distributia in strainatate a medicamentelor citostatice si imunosupresoare
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-suspenda-distributia-medicamentelor-citostatice-in-strainatate/
125 de medicamente citostatice si 47 de imunosupresoare necesare pentru tratamentul bolilor oncologice sau post-transplant nu vor mai fi distribuite in afara Romaniei pentru o perioada de sase luni.
Acest lucru se va reglementa printr-un proiect de ordin al ministerului Sanatatii.
“Este vorba despre proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzand denumirile internationale si codurile anatomice, terapeutice, chimice corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in sistemul de asigurari sociale de sanatate si a unei masuri pentru asigurarea acestora pe piata din Romania. Documentul reglementeaza masura de suspendare pentru o perioada de sase luni, pana la 31 martie 2020, a distributiei in afara teritoriului Romaniei pentru un numar limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionare. Este vorba despre 125 de citostatice si 47 de imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacientilor cu afectiuni oncologice si a celor transplantati”, a declarat ministrul Sorina Pintea conform Agerpres.
Masura a fost luata ca urmare a notificarii venite din partea reprezentantilor Agentiei Nationale a Medicamentului, care au primit o serie de sesizari din partea pacientilor si specialistilor din domeniu.
De asemenea, Pintea a mai precizat ca au fost identificate 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate si pentru care a semnat deja ‘autorizatia de nevoi speciale’.
“Nu putem sa stam sa ne uitam cum pacientii sunt lipsiti de aceste medicamente si sunt trimisi in strainatate sa le cumpere la un pret dublu sau triplu. In aceasta perioada, am identificat 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate si pentru care am semnat deja autorizatia de nevoi speciale. Pentru a putea pune in aplicare acest ordin vom respecta toti pasii si procedurile interne si internationale si vom notifica Comisia Europeana si vom argumenta. Conform legislatiei in vigoare, detinatorii de autorizatii de punere pe piata, dar si distribuitorii si furnizorii lor au obligatia publica de a asigura cu prioritate nevoile pacientilor interni”, a mai explicat reprezentantul MS conform sursei citate.
Prin aceasta masura se urmareste a fi asigurate medicamentele necesare pacientilor romani.
“Nu dorim sa facem probleme pietei si industriei farma, dorim pur si simplu sa asiguram medicamentele pentru pacientii nostri. Dar in paralel lucram la masuri pe care va trebui sa le luam in viitorul apropiat astfel incat sa nu mai existe aceste riscuri de discontinuitate. (…) Ii asigur pe toti de colaborarea noastra, dar insist asupra faptului ca, in calitate de ministru, in momentul in care avem semnalate probleme de genul acesta trebuie sa le rezolv si sa folosesc toate parghiile pe care le am la indemana. Daca nu luam masuri in urmatoarele doua luni, riscul de discontinuitate este pentru aproximativ 47 de citostatice, iar in trei luni de 65. Acest lucru nu putem permite sa se intample. Am pus acest ordin in dezbatere publica tocmai pentru a putea discuta, pentru a putea gasi solutii, dar decizia noastra este luata: vom cere suspendarea exportului pe o perioada limitata de timp”, a mai afirmat ministrul Sanatatii.
Etichete: medicamente citostatice, imunosupresoare, tratament boli oncologice
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii