Ministerul Sanatatii vrea sa infiinteze o comisie de bioetica si una pentru servicii digitale
Ministerul Sanatatii vrea sa infiinteze o comisie de bioetica si una pentru servicii digitale
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-vrea-sa-infiinteze-o-comisie-de-bioetica-si-una-pentru-servicii-digitale/
Potrivit unui proiect, Ministerul Sanatatii vrea sa infiinteze inca doua comisii de specialitate – comisia de bioetica si comisia pentru servicii digitale.
In referatul anexat proiectului pus in dezbatere publica se explica faptul ca bioetica reprezinta ‘un cadru care sa faciliteze analiza unor situatii ce presupun combinarea valorilor diferite si sa ajute la decantarea a ceea ce este corect si acceptat in raport cu ceea ce este incorect sau nedrept in rezolvarea aspectelor medicale de ordin moral’, relateaza Agerpres.
“Bioetica s-a nascut ca o reactie la intersectia a trei campuri fundamentale: medicina clinica si cercetarea medicala, filozofia si disciplinele umaniste, sistemul de sanatate publica si puterea politicii sanitare. Aceste trei sfere sunt intr-o permanenta interdependenta, fiind asadar un studiu interdisciplinar dinamic al unor probleme create de mentinerea valorilor medicale in contextul dezvoltarii stiintifice. Totodata, bioetica reprezinta o examinare critica a dimensiunilor morale ale procesului de luare a deciziilor in contextul medical si al stiintelor biologice”, releva sursa citata.
Referatul mai indica, de asemenea, ca odata cu aparitia internetului, serviciile medicale sunt gata sa beneficieze de accesul omniprezent si in timp real la informatiile contextuale facilitate de noile tehnologii care conduc transformarea digitala.
“Serviciile digitale integrate in ingrijirea sanatatii includ inregistrarile medicale electronice si sistemele de planificare a resurselor intreprinderii. Serviciile digitale sunt legate in lantul de servicii de sanatate-livrare”, se mai arata in referat conform sursei mentionate.
Comisiile de specialitate sunt organisme consultative permanente care furnizeaza expertiza necesara pe baza careia Ministerul Sanatatii coordoneaza, din punct de vedere stiintific si metodologic, reteaua de asistenta medicala corespunzator domeniului de specialitate.
Autor: FormareMedicala.ro
1 Comentarii
3 campuri fundamentale: medicina clinica, cercetarea, filozofia si disciplinele umaniste… mai e ceva de zis?