Ministrul Sanatatii: Presiunea pe spitale nu mai este similara cu cea din valul 4
Ministrul Sanatatii: Presiunea pe spitale nu mai este similara cu cea din valul 4
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-presiunea-pe-spitale-nu-mai-este-similara-cu-cea-din-valul-4/
Presiunea pe spitale, in ciuda numarului mare de cazuri COVID, nu mai este similara cu ceea ce s-a intamplat in valul 4, ci este mai mica, spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.
“Daca ieri aveam 21 de cazuri de copii la ATI, azi avem doar 12 cazuri. (…) Nu ne confruntam cu o explozie a cazurilor care blocheaza spitalele si sectiile de terapie intensiva in cazul copiilor. (…) Sunt 337 de copii internati in sectii si ieri au fost 338. Cu unul mai putin decat in ziua precedenta, in ciuda numarului mare de cazuri inregistrate in cursul zilei de azi. Inseamna ca numarul de internari a fost echivalent cu numarul de copii nou internati in aceste sectii. (…) Oricum, fie ca discutam despre copii, fie ca discutam despre adulti, vedem ca presiunea pe spitale, in ciuda numarului mare de cazuri, nu mai este similara cu ceea ce s-a intamplat in valul 4. Este mai mica presiunea pe spitale iar operationalizarea, in aceasta saptamana, a celor 230 de centre ambulatorii si foarte curand – vor intra in functiune centrele ambulatorii de evaluare a pacientilor infectati COVID care au forme medii sau comorbiditati si extinderea testarii – speram macar la dublarea numarului de teste efectuate in fiecare zi la medicii de familie”, a afirmat ministrul in cadrul unei dezbateri organizate de ‘Salvati Copiii’, citat de Agerpres.
El a subliniat ca nu se mentin scolile deschise cu orice pret, insa apreciaza ca intreruperea activitatii scolare fata in fata duce la consecinte serioase asupra evolutiei copiilor.
“Ideea pe care am avut-o impreuna cu colegii de la INSP si impreuna cu reprezentantii Ministerului Sanatatii este sa gasim calea de mijloc, calea echilibrata, care sa poata sa tina scolile deschise, in asa fel incat sa nu existe niciun pericol major asupra sanatatii copiilor si ei sa poata sa isi desfasoare activitatea fata in fata cat mai mult timp posibil. Limita aceea de 75% pe care am recomandat-o pentru incetarea activitatii fata in fata este similara cu o recomandare din Statele Unite”, a mai aratat Rafila.
Decizia luata in cazul elevilor si a prescolarilor in contextul valului 5 al pandemiei cu noul coronavirus este una ‘justa’ in ‘interesul’ acestora.
In opinia sa, o situatie ‘ideala’ ar fi ca testele pe baza de saliva din scoli sa se administreze incepand de la copiii de gimnaziu in unitatile de invatamant.
“Situatia ideala ar fi ca aceste teste (de saliva – n.r.) sa se administreze sau chiar sa se auto-administreze de catre copii, sa se poata face lucrul acesta incepand de la copiii de gimnaziu. la scoala, de doua ori pe saptamana. Ar fi o situatie in care exista un control ca se fac, iar copiii se pot deprinde rapid, incat sa le faca corect, chiar daca nu cadrele didactice fac acest lucru, macar cadrele didactice pot sa constate daca este vorba de teste pozitive sau nu”, a mai afirmat explicat ministrul Sanatatii, potrivit sursei citate.
Etichete: valul 5 pandemie covid, valul 4 pandemie covid, teste covid in scoli, rafila
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii