Modificarea Normelor privind asigurarea asistentei medicale primare in centrele de permanenta

07/10/2024
Modificarea Normelor privind asigurarea asistentei medicale primare in centrele de permanenta

Modificarea Normelor privind asigurarea asistentei medicale primare in centrele de permanenta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/modificarea-normelor-privind-asigurarea-asistentei-medicale-primare-in-centrele-de-permanenta/

Ministerul Sanatatii a initiat un proiect pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 774/2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta.
Noul proiect prevede adaptarea prevederilor Normelor metodologice privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta la modificarile si completarile aduse Legii nr. 263/2004, astfel:

1.Includerea exceptiei pentru zonele din Muntii Apuseni si din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii de la prevederile art. 4 unde se reglementeaza programul de functionare a centrelor de permanenta;
2. Posibilitatea asigurarii continuitatii asistentei medicale in mediul rural si in urbanul mic in echipe de minimum 5 medici de familie;
3. Includerea distinctiei intre medicul generalist absolvent pana in anul 2005 si medicul cu competente limitate prin includerea unei trimiteri catre definitia medicului de familie prevazuta la art. 64 lit.e) din Legea 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
4. Sunt eliminate prevederile care mentioneaza ordinul ministrului sanatatii prin care sunt aprobate zonele si criteriile in care se infiinteaza centrele de permanenta.

Potrivit initiativei legislative, Legea nr. 263/2004 a fost armonizata cu prevederile art. 64 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul stabilirii categoriilor de medici care isi pot exercita activitatea in cadrul centrelor de permanenta in scopul de a se evita confuzia intre medicul generalist licentiat pana in anul 2005 si medicii cu competente limitate.
De asemenea a fost creata posibilitatea organizarii centrelor de permanenta (in mediul rural si in urbanul mic – sub 25000 locuitori) cu un numar minim de 5 posturi de medic, la aceasta data numarul minim de posturi fiind de 7, iar in conditiile deficitului de medici de familie, in mod deosebit in mediul rural, infiintarea centrelor de permanenta in aceste zone este dificil.

Tot prin modificarile mentionate mai sus a fost inclusa exceptia programului de functionare al centrelor de permanenta pentru zonele din Delta Dunarii si Muntii Apuseni, tinand cont de dificultatea realizarii continuitatii asistentei medicale in aceste zone datorata cailor dificile de acces in localitate, precum si raspandirea populatiei din aceste zone pe o arie geografica intinsa.

“Facem precizarea faptului ca, anterior modificarilor prezentate mai sus, prin prevederile art. V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 66/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sanatatii, alin.(1) al art. 4 din Legea 263/2004, cu modificarile si completarile ulterioare au fost modificate din: “Zonele si criteriile in baza carora se infiinteaza centrele de permanenta sunt stabilite prin ordin al ministrului sanatatii, la propunerea directiilor de sanatate publica si cu acordul prealabil al consiliilor locale.” in “Infiintarea si desfiintarea centrelor de permanenta se realizeaza cu aprobarea prealabila a Ministerului Sanatatii; pentru infiintarea centrelor de permanenta este necesar acordul administratiei publice locale.”, mai scrie in referatul de aprobare al proiectului de Ordin.

Etichete: asistenta medicala primara, centrele de permanenta, norme centrele de permanenta

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: