Modificari la concursul de intrare in rezidentiat si la examenul de specialitate
Modificari la concursul de intrare in rezidentiat si la examenul de specialitate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/modificari-la-concursul-de-intrare-in-rezidentiat-si-la-examenul-de-specialitate/
Update: In urma unor consultari interne, asociatiile studentilor la medicina din universitatile si facultatile de profil au informat Ministerul Sanatatii cu privire la faptul ca majoritatea studentilor au optat pentru mentinerea actualei forme de desfasurare a concursului de rezidentiat. Detalii AICI.
……………………………………………………………………………………………………….
Stirea initiala: Incepand cu anul 2026, concursul de intrare in rezidentiat va fi sustinut pe patru subdomenii, iar subiectele de la examenul de specialitate vor fi unice la nivel national.
Aceste prevederi au fost propuse de Ministerul Educatiei intr-un proiect de Ordonanta de urgenta.
La articolul 3 din OUG 18/2009 care reglementeaza in prezent rezidentiatul, ar urma sa fie prevazut astfel:
„(3) Incepand cu concursul national de rezidentiat din trimestrul IV al anului 2026, pentru domeniul medicina concursul se poate organiza pentru urmatoarele subdomenii:
a. subdomeniul specialitati medicale
b. subdomeniul specialitati chirurgicale
c. subdomeniul specialitati paraclinice si de laborator
d. subdomeniul anestezie si terapie intensiva si medicina de urgenta
Repartitia specialitatilor pe cele patru subdomenii se face prin Ordin al Ministrului Sanatatii, cu consultarea Colegiului Medicilor din Romania.
(4) Tematica si bibliografia pentru fiecare domeniu, respectiv subdomeniu de concurs sunt publicate cu cel putin 6 luni inainte de organizarea concursului.
(5) Rezultatele concursului national de admitere in rezidentiat pe locuri si pe posturi se confirma prin ordin al ministrului sanatatii”.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, „prin modificarea propusa, respectiv ca pentru domeniul medicina concursul sa se desfasoare pe patru subdomenii se creeaza cadrul legal pentru a da posibilitatea candidatilor licentiati ai facultatilor de medicina la o mai buna orientare profesionala pentru un anumit grup de specialitati, medicale, chirurgicale etc.)”.
Initiativa legislativa mai stipuleaza ca examenul de specialitate ar urma sa prevada proba scrisa cu subiecte unice la nivel national, incepand cu prima sesiune de examene din 2026 – semestrul I.
De asemenea, vor fi modificari si la schimbarea specializarii din timpul pregatirii la rezidentiat.
„Articolul 222 se modifica si avea urmatorul cuprins:
«Art. 222 – (1) Pot solicita schimbarea specialitatii alese in urma concursului de rezidentiat rezidentii pe loc care au efectuat, pana la data solicitarii, mai putin de jumatate din durata totala de pregatire in specialitatea respectiva, cu conditia ca punctajul obtinut la concursul de rezidentiat promovat sa fie cel putin egal cu cel mai mic punctaj de la specialitatea solicitata in centrul universitar respectiv si numai cu avizul de primire al institutiei de invatamant superior cu profil medical acreditate si al unui coordonator acreditat din centrul universitar de pregatire. Avizul coordonatorului de program va contine obligatoriu si recomandarea privind stagiile ce pot fi echivalate ca urmare a schimbarii specialitatii. Schimbarea specialitatii se aproba prin ordin al ministrului sanatatii, o singura data pentru acelasi concurs de rezidentiat promovat.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin.(1) medicii rezidenti pe loc, indiferent de anul de pregatire, care din motive obiective nu finalizeaza stagiul de rezidentiat in specialitatea obtinuta prin concurs pot solicita schimbarea specialitatii alese in specialitatea medicina de familie. Prezentarea la examenul de medic specialist in specialitatea medicina de familie se face dupa parcurgerea integrala a curriculumului de pregatire in aceasta specialitate.
(3) Prevederile alin.(1) si alin.(2) nu se aplica rezidentilor pe post.
(4) Rezidentii care schimba specialitatea in conditiile prevazute la alin. (1), respectiv alin. (2) au obligatia de a comunica Ministerului Sanatatii dovada incheierii noului contract individual de munca sau a actului aditional la contractul individual de munca, dupa caz, in termen de 45 de zile de la data emiterii ordinului ministrului sanatatii»”, se mai arata in proiectul de OUG.
Etichete: rezidentiat, concurs de intrare in rezidentiat, examenul de specialitate rezidentiat
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii