Modificarile propuse de CNAS la noul contract-cadru, atentat grav la rolul medicului de familie in sistem si la specialitatea de medicina de familie II

23/10/2015

Modificarile propuse de CNAS la noul contract-cadru, atentat grav la rolul medicului de familie in sistem si la specialitatea de medicina de familie II

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/modificarile-propuse-de-cnas-la-noul-contract-cadru-atentat-grav-la-rolul-medicului-de-familie-in-sistem-si-la-specialitatea-de-medicina-de-familie-ii/

solicitari-acte-medic-de-familieCNAS a publicat pe site-ul sau propunerile pentru noul Contract-Cadru 2016-2017. Din nota de fundamentare se preconizeaza cateva schimbari majore fata de contractual actual.

Continuare :

III. Dispare valoarea minim garantata a punctului la servicii medicale:

In asistenta medicala primara si asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, in vederea incadrarii in fondurile aprobate pentru cele doua segmente de asistenta medicala, pentru plata pe serviciu se stabileste o valoare estimata de punct, care se regularizeaza trimestrial. (in prezent o valoare minim garantata).

In actualul contract valorile de punct sunt MINIM GARANTATE si DEFINITIVE si se stabilesc in felul urmator: din bugetul alocat AMP se scad sumele preconizate a fi cheltuite cu medicii nou veniti. si, ce ramane, se imparte 50/50 PC/SM. In functie de numarul maxim de punct estimat a se realiza intr-un an, fiecare suma PC si SM se imparte la numarul maxim de puncte ce s-ar putea realiza. Se stabileste astfel VALOAREA MINIM GARANTATA care nu poate fi modificata si este fix ape tot cursul anului. Trimestrial se face regularizare, adica, suma repartizata pe fiecare trimestru se imparte la numarul de puncte EFECTIV realizate si se determina VALOAREA DEFINITIVA a punctului. De regula aceasta valoare a punctului nu este strict raportata la bugetul alocat ci este mai mica astfel incat se lasa o parte si pentru trimestrele urmatoare. De multe ori la sfarsit de an … se lasa definitiv la bugetul CNAS!

Prin modificarea contractului si disparitia valorii minim garantate, CNAS preconizeaza, – gandindu-se la modificarile pe care le va face la norme, lasand “libere” raportarile la servicii, adica nu vor mai fi limitate ca numar, – ca nu se poate stabili numarul maxim de servicii medicale astfel incat sa se stabileasca o valoare minim garantata a punctului. Aceasta valoare estimata va insemna ca, daca la sfarsit de trimestru numarul de puncte realizate va fi mai mare decat cel preconizat a fi realizat la stabilirea valorii estimate, valoarea definitive a punctului va fi mai mica decat valoarea estimata si … vom veni cu bani de acasa.

IV. I se ia medicului de familie rolul de decizie in actul medical si este transformat intr-un birocrat, scriitor de bilete de trimitere:

– medicul de familie, in cadrul activitatilor de suport, elibereaza bilet de internare pentru situatiile in care in scrisoarea medicala eliberata la externare din spital/biletul de externare din spital se recomanda reinternarea asiguratului la o data ulterioara; in aceste situatii nu se acorda consultatii pentru eliberarea biletelor de internare si nu este necesara prezentarea cardului national de asigurari sociale de sanatate (pentru facilitarea accesului asiguratilor la serviciile medicale necesatre).

Cu alte cuvinte medicul trebuie sa intocmeasca documente medicale care nu sunt consecinta actului sau medical si, din medic, devine un functionar public. Este inadmisibil asa ceva.

 

Citeste si Modificarile propuse de CNAS la noul contract-cadru, atentat grav la rolul medicului de familie in sistem si la specialitatea de medicina de familie I

Citeste si Citeste si Contractul-cadru 2016-2017 – Dezbatere Online!

In acest topic sunt invitati toti medicii de familie din Romania, cu cont pe platforma www.formaremedicala.ro sa-si exprime propunerile si parerile in legatura cu Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 – 2017.

 

Autor: Catalin Petrencic

1 Comentarii

  1. tobiasjozsef says:

    renuntam la percapita ? nu exista o solutie mai buna !!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: