Monitorizarea hiperplaziei benigne de prostata (HBP)
Monitorizarea hiperplaziei benigne de prostata (HBP)
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/monitorizarea-hiperplaziei-benigne-de-prostata-hbp/
Monitorizarea pacientilor care sufera de hiperplazie benigna de prostata este importanta in managementul acestei boli. Avand in vedere ca simptomele hiperplaziei benigne de prostata variaza semnificativ, iar evolutia bolii nu este predictibila, este extrem de important ca toti pacientii sa fie monitorizati, inclusiv cei cu simptomatologie usoara.
Astfel, pentru pacientii cu simptomatologie moderata a HBP, monitorizarea activa poate sa reprezinte prima optiune de tratament al bolii, in cazul in care calitatea vietii nu este afectata semnificativ si nu s-au dezvoltat complicatii. Monitorizarea include explicatii pe intelesul pacientului asupra naturii bolii si importanta monitorizarii anuale si mai ales urmarirea modificarii simptomelor.
Monitorizarea poate sa aiba loc si cu ocazia altor vizite la cabinetul medicului de familie. Protocolul de urmarire bazal include:
- anamneza
- examen clinic (include TR)
- PSA
- urocultura
- ecografia de aparat urinar (cu reziduu vezical).
Mai multe informatii despre monitorizarea pacientului cu hiperplazie benigna de prostata puteti gasi in lectia 2 Tratamente chirugicale si monitorizarea HBP din cursul EMC “Hiperplazia benigna de prostata II”postat pe FormareMedicala.ro. Cursul este disponibil gratuit si creditat cu 8 puncte EMC.
Autor: Dorina Pirau
0 Comentarii