Mpox – variola maimutei | Simptome si diagnostic

19/08/2024
Mpox – variola maimutei | Simptome si diagnostic

Mpox – variola maimutei | Simptome si diagnostic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mpox-variola-maimutei-simptome-si-diagnostic/

Mpox (variola maimutei) este o boala virala severa, cauzata de virusul monkeypox. Transmiterea la om se face prin contact direct cu animalele infectate sau prin contactul cu persoane infectate, precizeaza Spitalul Victor Babes Timisoara, intr-o informare postata pe o retea de socializare.

Simptome mpox

Potrivit unitatii medicale, mpox se manifesta prin simptome similare gripei:

• febra
• dureri de cap
• dureri musculare
• Oboseala
• ganglioni inflamati
• printr-o eruptie cutanata specifica

Eruptia cutanata debuteaza ca pete rosii, care se transforma ulterior in vezicule pline cu lichid, dureroase, care apar de obicei la nivelul organelor genitale, dar si la nivelul gurii sau ochilor.

Transmiterea

Transmiterea virusului monkeypox are loc prin contactul direct cu fluidele corporale (cel mai adesea in timpul contactului sexual) sau prin expunerea prelungita la secretiile respiratorii ale unei persoane infectate.

Virusul intra in organism prin piele lezata, tract respirator, ochi, nas sau gura. De asemenea, obiectele contaminate (lenjerie de pat, haine) pot reprezenta un vector de transmitere. Perioada de incubatie este intre 6 si 13 zile, mai precizeaza Spitalul Victor Babes Timisoara.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul precoce si izolarea persoanelor infectate sunt esentiale pentru prevenirea raspandirii bolii. Pacientii trebuie monitorizati atent, iar in cazurile severe, este necesara spitalizarea si administrarea de tratament simptomatic si de sustinere. Simptomele dispar in 14-21 de zile.

“Mpox poate avea o evolutie variabila. In majoritatea cazurilor, simptomele se remit spontan in cateva saptamani, dar la persoanele cu un sistem imunitar slabit sau la copii, pot aparea complicatii severe, cum ar fi infectii secundare, pneumonie sau encefalita.”, scrie in informarea unitatii spitalicesti.

Rata de mortalitate este scazuta si variaza in functie de tulpina virala si de rapiditatea administrarii tratamentului. Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat Mpox drept urgenta globala de sanatate publica. Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) a precizat ca se asteapta ca mai multe persoane sa patrunda pe continentul european cu noua varianta de mpox (variola maimutei).

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: mpox, variola maimutei, virusul monkeypox, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: