MS a modificat legislatia privind tratamentul in strainatate

03/07/2011

MS a modificat legislatia privind tratamentul in strainatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-a-modificat-legislatia-privind-tratamentul-in-strainatate/

Ministerul Sanatatii a modificat legislatia privind tratamentul in strainatate al bolnavilor care prezinta afectiuni deosebit de grave si care nu pot fi tratate in tara. Prin modificarile din Ordinul ministrului Sanatatii nr. 1011/9 iunie 2011, publicat in Monitorul Oficial (MO) nr 416/ 14 iunie 2011, s-a urmarit eficientizarea Programului de tratament in strainatate, dar si eliminarea birocratiei.

In plus, noul act normativ are ca scop si o mai buna transparenta in ceea ce priveste procedura privind trimiterea la tratament in strainatate. Astfel, au fost stabilite termene clare pentru fiecare etapa din cadrul procedurii.”In premiera, s-a creat cadrul legislativ pentru efectuarea corespondentei cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritoriala de catre bolnavi sau reprezentantii legali ai acestora.

Pana in prezent aceasta corespondeta era purtata numai de catre directiile de sanatate publica”, anunta reprezentanti Ministerului intr-un comunicat de presa.In conditiile in care bolnavii sau reprezentantii legali ai acestora isi exprima optiunea pentru a realiza corespondenta in mod direct cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritoriala, acestora le revine obligatia de a prezenta directiei de sanatate publica documente oficiale emise de clinici, cu antet si semnatura, care cuprind date privind:  identificarea clinicii; identificarea pacientului; costul tratamentului; conditiile de plata; programarea pacientului.

Criteriul “beneficiul tratamentului estimat pentru societate” – eliminat

Noua legislatie nu mai prevede si criteriul de prioritate “beneficiul tratamentului estimat pentru societate”, necesar pana in prezent in cazul in care solicitarile de finantare a tratamentelor in strainatate depasesc fondurile stabilite lunar cu aceasta destinatie. In schimb, s-a introdus obligatia bolnavului de a se prezenta, in termen de 14 zile lucratoare sau ori de cate ori este programat la medicul curant de specialitate care i-a recomandat tratamentul in strainatate. Asta pentru evaluarea starii de sanatate consecutiva tratamentului aplicat in clinica din strainatate.

Medicul curant are obligatia de a realiza un raport la un an de la primul consult

Potrivit noul document, si medicul curant de specialitate care recomanda tratamentul in strainatate va avea obligatia de a elabora un raport privind evaluarea starii de sanatate la un an dupa primul control efectuat. Ulterior, specialistul il va transmite directiei de sanatate publica. Totodata, s-a instituit si obligatia directiilor de sanatate publica de a afisa si actualiza periodic informatiile cu privire la numarul cererilor inregistrate pentru trimitere la tratament in strainatate, precum si stadiul solutionarii acestora. De altfel, Comisia Ministerului Sanatatii care aproba finantarea dosarelor depuse se va intruni de doua ori pe luna, fata de o sigura sedinta asa cum era prevazut pana in prezent.

Programul gratuit de tratament in strainatate are un buget, pe anul 2011, in valoare de 29 milioane de lei, cu aproximativ 3 milioane de lei mai mult fata de anul trecut.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: