MS: Facem demersuri pentru raportarea corecta a IAAM de catre toate spitalele din Romania

20/10/2022
MS: Facem demersuri pentru raportarea corecta a IAAM de catre toate spitalele din Romania

MS: Facem demersuri pentru raportarea corecta a IAAM de catre toate spitalele din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-facem-demersuri-pentru-raportarea-corecta-a-iaam-de-catre-toate-spitalele-din-romania/

Ministerul Sanatatii spune ca ramane pe deplin responsabil si implicat pentru controlul unui important element al sanatatii publice: IAAM (infectii asociate asistentei medicale).

In context, institutia a publicat lamuriri referitoare la informatiile aparute in presa despre IAAM, cazurile de infectii nosocomiale inregistrate la Cluj-Napoca si Targu Mures.

1.Targu Mures

Ministerul Sanatatii a fost informat in data de 14 octombrie 2022, la ora 16.00 despre existenta unui focar de IAAM cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, incepand din data de 8 octombrie. Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediata a secretarului de stat Adriana Pistol la Targu Mures pentru a verifica la fata locului situatia si a se asigura ca masurile luate sunt cele corecte.

“Potrivit datelor medicale puse la dispozitie de Spitalul Clinic Judetean Targu Mures aflat in subordinea Consiliului Judetean Mures, pacientii care au decedat aveau multiple patologii si spitalizari cu durata mare in sectia de terapie intensiva. Acestia erau in stare critica in momentul internarii in sectia ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator. Germenii izolati din focar au fost Piocianic si Acinetobacter multirezistenti la antibiotice.

Cu ocazia vizitei, au fost suspendate internarile in sectia ATI, iar interventiile chirurgicale au fost sistate; a inceput imediat activitatea de curatenie si dezinfectie a sectiei, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologica a pacientilor existenti in sectie si a personalului medical. S-a decis ca personalul din intreg spitalul sa fie reinstruit cu privire la masurile de curatenie si dezinfectie, igiena a mainilor, utilizarea echipamentului de protectie si managementului deseurilor.”, precizeaza Ministerul Sanatatii.

Potrivit sursei citate, rezultatele probelor recoltate de la pacientii din sectia de terapie intensiva au fost negative.

2. Cluj-Napoca

La cererea Ministerului Sanatatii, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj -Napoca, au informat ca in sectia de neonatologie a fost inregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale si care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.

“Din ancheta epidemiologica efectuata, reiese ca nu au fost inregistrate alte IAAM in sectia de neonatologie in aceeasi luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care sa fi fost cauzate de IAAM. Nu exista niciun fel de informatii referitoare la 4 decese, asa cum in mod eronat s-a vehiculat in spatiul public.”, mai transmite Ministerul Sanatatii.

De altfel, instititia mai adauga ca este constienta de importanta problematicii IAAM in spitalele din Romania si a elaborat acte normative necesare controlului IAAM, ghiduri de proceduri de buna practica in domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei si prescrierii de antibiotice.

“Facem de asemenea, demersuri pentru raportarea corecta a acestor infectii de catre toate spitalele din Romania, insa este nevoie de o abordare constructiva pentru cunoasterea si aducerea sub control a acestui fenomen, din partea intregii societati”, a mai precizat MS.

Premierul Nicolae Ciuca a solicitat Ministerului Sanatatii sa-i prezinte situatia, la nivel national, privind infectiile nosocomiale din toate spitalele. Totodata, el a mai dispus ca, in baza analizei solicitate, sa se procedeze in continuare la intocmirea unui plan national de combatere a infectiilor nosocomiale.

Ministerul Sanatatii a publicat, in luna septembrie, Ghidul beneficiarului pentru Investitia specifica I2.4. Echipamente si materiale destinate reducerii riscului de infectii nosocomiale din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta, Componenta C12 – Sanatate. Potrivit ministerului, investitia are un buget total de 150.380.000 Euro fara TVA si consta in finantarea a minim 25 de spitale publice 

Etichete: IAAM, infectii asociate asistentei medicale, infectii nosocomiale

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: