MS: Informatiile conform carora pacientii raman fara tratament – o tema falsa adusa in spatiul public nefondat

01/11/2019
MS: Informatiile conform carora pacientii raman fara tratament – o tema falsa adusa in spatiul public nefondat

MS: Informatiile conform carora pacientii raman fara tratament – o tema falsa adusa in spatiul public nefondat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-informatiile-conform-carora-pacientii-raman-fara-tratament-o-tema-falsa-adusa-in-spatiul-public-nefondat/

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca “informatiile conform carora pacientii raman fara tratament in urma disparitiei a 71 de medicamente de pe piata reprezinta o tema falsa adusa in spatiul public nefondat“.

“Conform legislatiei in vigoare, anual are loc corectia preturilor, care este de fapt recalcularea anuala a preturilor maximale aprobate in Canamed si Catalogul public prin reverificarea conditiilor de la aprobarea pretului in conformitate cu prezentele norme si care poate avea ca efect mentinerea, diminuarea sau, dupa caz, majorarea pretului aprobat. Corectia preturile nu s-a mai realizat din anul 2015. In urma procesului de corectie aferent anului 2018, pentru 128 de pozitii in Canamed, aferente unui numar mai mic de denumiri comerciale (o denumire comerciala poate sa aiba una sau mai multe pozitii in Canamed) au fost emise decizii de respingere a pretului propus de catre detinatorul de APP (autorizatie de punere pe piata), ca urmare a nerespectarii metodologiei de calcul stabilite in actul normativ mentionat”, scrie intr-un comunicat MS, transmis vineri, 1 noiembrie.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sanatatii a analizat situatia fiecarei pozitii din cele 128 si a efectuat demersurile in vederea asigurarii disponibilitatii unei medicatii corecte pentru pacientii din Romania.

Directia de specialitate a transmis o solicitare in data de 5 iunie 2019 catre Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) prin care solicita identificarea existentei echivalentilor farmaceutici autorizati si comercializati pe piata din Romania pentru cele 128 de pozitii in Canamed.
ANMDMR a transmis Ministerului Sanatatii in data de 5 iulie 2019 o situatie pentru fiecare medicament in parte.

“In luna septembrie 2019, Detinatorii de APP-uri aferenti medicamentelor corespunzatoare a 57 de pozitii din Canamed, au revenit si au acceptat pretul stabilit de minister, pentru care se aplica si penalizarea de 5% pentru 12 luni. Prin urmare, au ramas in analiza un numar de 71 de pozitii din care, pentru 49 ANMDMR a identificat echivalent farmaceutic autorizat si comercializat pe piata din Romania”, potrivit Ministerului Sanatatii, care mai spune ca pentru restul de 22 de pozitii a identificat medicamentele si ariile terapeutice afectate dupa cum urmeaza:

– cardiologie (13 denumiri comerciale, aferente a 6 DCI),
– diabet (2 denumiri comerciale, aferente a 2 DCI)
– boli infectioase (1 denumire comerciala, aferenta a 1 DCI)
– reumatologie (1 denumire comerciala, aferenta a 1 DCI)
– urologie (1 denumire comerciala, aferenta a 1 DCI)
– radiologie (1 denumire comerciala, aferenta a 1 DCI – a carei APP a fost suspendata de catre Comisia Europeana in urma unei proceduri de arbitraj).

Tot conform sursei citate, pentru 19 medicamente nu exista echivalent farmaceutic identificat de ANMDMR ca fiind autorizat si comercializat pe piata din Romania, din care asa cum s-a mentionat mai sus, unul are APP suspendat de Comisia Europeana.

In aceasta situatie, pentru cele 18 medicamente, Ministerul Sanatatii mai transmite ca a efectuat toate demersurile necesare in vederea asigurarii medicatiei pentru pacientii cu boli din aceste arii terapeutice identificate. Structura de specialitate a transmis solicitarea de a identifica existenta echivalentilor terapeutici pentru cele 18 medicamente catre Comisiile de specialitate aferente ariilor terapeutice. In acelasi timp, li s-a transmis si solicitarea de a comunica daca este oportun si necesar ca aceste medicamente sa fie puse pe piata prin declansarea procedurii de autorizare prin nevoi speciale.

Comisiile de specialitate au transmis raspuns pentru fiecare medicament, mentionand ca niciunul dintre acestea nu se incadreaza intr-o categorie de medicamente esentiale care nu pot fi inlocuite cu alte medicamente continand alte molecule indicate in acele arii terapeutice“, potrivit comunicatului de presa transmis vineri.

In concluzie, Ministerul Sanatatii, in baza expertizei Comisiilor de specialitate, nu a declansat procedura de autorizare prin nevoi speciale si a aplicat prevederile Ordinului ministrului sanatatii Nr. 368 din 28 martie 2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul si procedura de aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman, respectiv delistarea acestor 18 medicamente din Canamed.

Etichete: medicamente esentiale, medicamente boli cronice, criza de medicamente, medicamente farmacii, medicamente diabet, medicamente cardiologie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: