MS va initia demersuri pentru revizuirea salarizarii personalului de la Ambulanta
MS va initia demersuri pentru revizuirea salarizarii personalului de la Ambulanta
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-va-initia-demersuri-pentru-revizuirea-salarizarii-personalului-de-la-ambulanta/
Ministrul Sanatatii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a avut o intalnire de lucru cu reprezentanti ai Federatiei Nationale Sindicale Ambulanta din Romania, Asociatiei Serviciilor de Ambulanta din Romania, membri ai Comisiei de Medicina de Urgenta si Dezastre a Ministerului Sanatatii.
In cadrul intalnirii s-a realizat o trecere in revista a situatiei medicinei de urgenta din Romania, cu accent asupra rolului esential pe care-l au Serviciile judete de ambulanta (SAJ) si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABIF).
Tinand cont de faptul ca peste 90% din interventiile medicale de urgenta prespitalicesti la nivel national sunt furnizate de SABIF/SAJ-uri, ministrul Sanatatii a argumentat necesitatea unei schimbari de abordare, fiind nevoie de angajarea unui mai mare numar de medici de urgenta in serviciile de ambulanta. In acest fel vor putea fi acordate mai usor populatiei servicii medicale de calitate, iar presiunea asupra spitalelor va fi redusa.
Astfel, Ministerul Sanatatii va initia demersurile necesare pentru completarea Ordonantei de Guvern nr. 18 din 2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, in sensul flexibilizarii procesului de pregatire profesionala a personalului medical superior, angajat in SAJ/SABIF cu o vechime mai mare de 10 ani.
“Au fost discutate solicitarile de natura salariala din partea partenerilor de dialog social ai Ministerului Sanatatii. Conducerea ministerului va initia la nivel guvernamental demersurile necesare pentru revizuirea salarizarii personalului din serviciile publice de ambulanta, prin modificarea si completarea Legii-cadru nr. 153/2017, in sensul corectarii salariilor pentru functiile de asistent medical, operator-registrator de urgenta si a functiilor asimilate, stabilirii salariului pentru personal TESA si muncitor, respectiv pentru managerul general si membrii Comitetului director. In plus, Ministerul Sanatatii va evalua posibilitatea stabilirii procentelor de spor pentru conditii de munca deosebit de periculoase pentru personalul serviciilor publice de ambulanta.”, transmite ministerul intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a insistat asupra nevoii de mentinere a unei baze tehnice moderne in cadrul serviciului de ambulanta, pentru a putea fi acordate servicii medicale de calitate.
Ministerul Sanatatii va intreprinde pasii administrativi necesari pentru semnarea contractului subsecvent pentru anul 2022 a achizitiei de ambulante din contractul-cadru multianual contractat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).
“In cadrul aceleiasi intalniri, reprezentantii Federatiei Nationale Sindicale Ambulanta din Romania au prezentat rezultatul referendumului din serviciile publice de ambulanta, privitor la respectarea prevederilor art. 92 din Legea nr. 95/2006 privind coordonarea serviciilor publice de ambulanta de catre departamentul de specialitate al Ministerului Sanatatii. Potrivit rezultatelor referendumului, din cei 7.924 de angajati care s-au exprimat, 7.833 au votat pentru ramanerea in coordonarea Ministerului Sanatatii.”, mai transmite institutia.
Conducerea Ministerului Sanatatii si reprezentantii Federatiei Nationale Sindicale Ambulanta din Romania au decis incheierea unui protocol de colaborare, in vederea dezvoltarii, profesionalizarii si consolidarii serviciilor de ambulanta.
Etichete: salarizare personal ambulanta, personal serviciul public de ambulanta, ministerul sanatatii
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii