In Romania, multe cazuri de cancer profesional nu sunt raportate
In Romania, multe cazuri de cancer profesional nu sunt raportate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/multe-cazuri-de-cancer-profesional-nu-sunt-raportate/
Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca, anual, in Europa, 100 de mii de persoane mor din cauza cancerului profesional. Este vorba de angajati care, prin natura meseriei, sunt expusi unor substante cancerigene.
In Romania, multe astfel de cazuri nu ajung in evidentele medicale, pentru ca nu sunt raportate.
Desi toti oamenii sunt expusi agentilor cancerigeni, cum sunt, de exemplu, gazele de esapament, cei care muncesc in medii in care se folosesc substante periculoase prezinta risc mai mare de aparitie a cancerului. Este vorba despre benzen, azbest ori clorura de vinil, folosite in domenii precum constructiile, santierele navale, sectorul sanitar, industria lemnului ori maselor plastic, scrie Digi24.
In aceste situatii, angajatii care intra in contact cu substante cancerigene trebuie sa beneficieze de analize medicale de specialitate.
“Medicul de medicina muncii poate solicita analize suplimentare ca sa-si poata da seama efectiv de situatia reala a sanatatii individului”, sustine Ioan Radulescu, sef serviciu in cadrul ITM Bihor.
In plus, angajatorii trebuie sa ia mãsuri suplimentare de protectie.
“E vorba de filtrele care se folosesc la echipamentele individuale de protectie, adica la mastile de protectie, este vorba de instalatia de ventilatie de la cabinele de pulverizare, asta da, intr-adevar pot implica costuri suplimentare majore”, explica Rodica Vidican, reprezentantul serviciului de prevenire si protectie la o fabricã de mobile, conform sursei citate.
“Orice masura de siguranta si sanatate in munca genereaza costuri. Cu cat aceste costuri sunt mai mari, cu atat se incearca evitarea luarii acestor masuri, tocmai pentru a evita costurile”, atrage atentia Marius Rotar, directorul ITM Bihor, citata de Digi24.
Aceasta ar fi o posibila explicatie a faptului ca in ultimii 10 ani in tara au fost raportate doar 42 de cazuri de cancer profesional. Adica mult sub media europeana.
“In state europene are o incidenta de patru pana la zece la suta. Daca am aplica aceasta regula, de 4% pentru tara noastra, ar trebui sa avem cam 1.700 de cazuri de cancere noi profesionale pe un an”, considera Mirela Florea, medic de medicina muncii in cadrul DSP Bihor, potrivit sursei mentionate.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii