Munti de deseuri medicale in urma pandemiei de Covid-19 (OMS)

01/02/2022
Munti de deseuri medicale in urma pandemiei de Covid-19 (OMS)

Munti de deseuri medicale in urma pandemiei de Covid-19 (OMS)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/munti-de-deseuri-medicale-in-urma-pandemiei-oms/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) spune ca muntele de deseuri medicale asociate pandemiei prezinta riscuri pentru sanatate si pentru mediu. In context, a solicitat masuri pentru a reduce in special utilizarea manusilor, informeaza AFP si DPA si Agerpres.

OMS a analizat cele aproape 87.000 de tone de echipamente de protectie individuala expediate intre martie 2020 – noiembrie 2021 in toata lumea de catre Natiunile Unite, pentru a ajuta in special tarile defavorizate sa faca fata pandemiei.

Potrivit surselor citate, au fost expediate peste 140 de milioane de kituri de testare, capabile sa genereze 2.600 de tone de deseuri ne-infectioase (in principal plastic) si 731.000 de litri de deseuri chimice (echivalentul unei treimi dintr-un bazin olimpic), in timp ce peste 8 miliarde de doze de vaccin au fost administrate in intreaga lume, generand alte 144.000 de tone de deseuri sub forma de seringi, ace si cutii de siguranta.

Aproximativ 97% din deseurile din plastic rezultate in urma testelor au fost incinerate.

Aceste zeci de mii de tone de deseuri medicale la care se face referire in raportul OMS reprezinta insa doar o mica parte din volumul global de deseuri, deoarece studiul nu ia in considerare echipamentele care nu au fost trimise prin intermediul ONU.

Aceste deseuri medicale suplimentare rezultate in urma raspunsului la pandemie au pus la grea incercare sistemele de gestionare a deseurilor din intreaga lume si ameninta “sanatatea oamenilor si pe cea a mediului”, subliniaza cu ingrijorare OMS, mai relateaza Agerpres.

Potrivit raportului, trei din 10 unitati sanitare din intreaga lume nu dispun de sisteme de sortare a deseurilor, iar in tarile mai putin dezvoltate, mai putin de una din trei unitati sanitare dispune de un serviciu de baza de gestionare a deseurilor medicale.

In context, OMS propune solutii pentru reducerea deseurilor si sugereaza crearea unor ambalaje mai mici si mai durabile si, in general, fabricarea de echipamente din materiale regenerabile.

Tototdata, raportul OMS sugereaza dezvoltarea de masti care pot fi folosite de mai multe ori sau care pot fi compostate si pune un accent deosebit si pe manusi, care, in contextul raspunsului la pandemie, constituie in termeni de volum cea mai mare parte a deseurilor provenite din echipamentele de protectie individuala achizitionate prin intermediul ONU .

Etichete: deseuri medicale, pandemie covid, OMS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: