Noile molecule oncologice aprobate de Ministerul Sanatatii

04/02/2014

Noile molecule oncologice aprobate de Ministerul Sanatatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noile-molecule-oncologice-aprobate-de-ministerul-sanatatii/

medicamente compensateNoile molecule oncologice aprobate de Ministerul Sanatatii sunt pentru tipuri de cancer grave, pentru care nu exista multe optiuni terapeutice. In aceasta serie intra melanomul metastatic, cancerul pulmonar sau adenocarcinomul gastric. In ultimii cinci ani au fost inregistrate peste 178.000 de cazuri de bolnavi de cancer. Cel mai frecvent tip de cancer este cel de plamani, urmat de cel colorectal si de san.

Lipsa medicamentelor necesare si a echipamentelor de radioterapie

Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, a subliniat ca este nevoie de o actualizare periodica a listei de medicamente gratuite si compensate, pentru ca sa se previna situatiile in care pacientii nu pot avea acces la tratamentul necesar.

“In prezent, pacientii din Romania asteapta noile terapii de aproape sase ani. Potrivit studiului ‘Impactul medicamentelor compensate in Romania 2008-2013’ realizat la sfarsitul anului trecut de Local American Working Group” (LAWG), bugetul pe care Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) il aloca actualizarii listei variaza de la 217 milioane de lei, in primul an de compensare, la 487 milioane, in al treilea an. Inseamna 2,3, respectiv 5,2% din bugetul FNUASS alocat medicamentelor in 2013”, a precizat Cezar Irimia.

Pacientii asteapta si luni intregi pentru tratament

Cezar Irimia a precizat ca si in acest moment pacientii cu cancer asteapta sa intre in tratament de la cateva saptamani pana la cateva luni.

“La multi dintre acesti pacienti, boala progreseaza in aceasta perioada de asteptare, astfel incat pacientul respectiv este scos din lista.Ministerul Sanatatii a declarat ca va adauga, primavara aceasta, pe lista medicamentelor compensate 130 de molecule noi sau indicatii terapeutice noi. Cele mai multe dintre molecule sunt destinate bolnavilor cu cancer (20%), urmate de moleculele pentru diabet, boli reumatice, hepatite virale, insuficienta cardiaca cronica, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoza sau transplant (pentru prevenirea respingerii grefei)”, a precizat presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: