Noul Contract-cadru: Servicii pentru persoanele neasigurate si activitati de preventie

22/05/2024
Noul Contract-cadru: Servicii pentru persoanele neasigurate si activitati de preventie

Noul Contract-cadru: Servicii pentru persoanele neasigurate si activitati de preventie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noul-contract-cadru-servicii-pentru-persoanele-neasigurate-si-activitati-de-preventie/

Contractul-cadru care va intra in vigoare dupa 1 iulie si in care se va mentine aceeasi valoare a punctului serviciilor medicale prevede, ca noutate, pachete de servicii pentru persoanele neasigurate in scopul depistarii unor afectiuni grave (cancer, hepatita, HIV/SIDA la gravide).

“Se preconizeaza ca medicii de familie sa poata trimita persoanele neasigurate pentru investigatii in caz de suspiciune de afectiuni oncologice, hepatite B si C si virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Nationala de Sanatate. Ca urmare a negocierilor, reusim sa stabilizam situatia in sistemul medical. (…) Atat in asistenta medicala primara, cat si in ambulatoriul de specialitate se vor mentine valorile de puncte, astfel ca oamenii sa poata avea predictibilitate si sustenabilitatea activitatii lor, nu la valori nemaipomenite, dar macar la nivelul in care sa isi poata desfasura activitatea. (…) Ne-am dori o finantare mult mai buna, dar in conditiile actuale credem ca este un deziderat atins.(…) Tot in contractul-cadru, se prevede ca se pot desfasura activitati de preventie, incepand cu adolescentii”, a afirmat Valeria Herdea, presedintele CNAS, potrivit Agerpres.

Totodata, ea si-a exprimat speranta ca la finalul trimestrul III sau inceputul trimestrului IV al anului in curs, cand va avea loc o rectificare bugetara, sa se rediscute valorile de punct pentru serviciile medicale.

Potrivit CNAS, exista aproximativ 16,5 milioane de asigurati si 3 milioane de persoane neasigurate, din care doar 250.000 de persoane neasigurate inscrise la medicul de familie dupa 1 octombrie 2022.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Colegiul Medicilor din Romania au convenit mentinerea valorilor aferente punctelor per capita si pe serviciu din asistenta medicala primara si mentinerea valorilor aferente punctului pe serviciu in asistenta medicala ambulatorie de specialitate, astfel:

Asistenta medicala primara
Pentru punctul per capita: 12 lei;
Pentru punctul pe serviciu medical: 8 lei.

Asistenta medicala ambulatorie de specialitate
Pentru punctul pe serviciu medical: 4,5 lei.

Etichete: contractul-cadru, servicii pentru persoanele neasigurate, servicii medicale, servicii de preventie, medici de familie, CNAS

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: