Contractul Cadru 2015 si modificarile pachetului de servicii medicale, publicate in Monitorul Oficial
Contractul Cadru 2015 si modificarile pachetului de servicii medicale, publicate in Monitorul Oficial
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noul-contract-cadru-si-modificarile-pachetului-de-servicii-medicale-publicate-monitorul-oficial/
Modificarile aduse pachetelor de servicii si a Contractul-cadru privind reglementarea conditiilor acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015, au fost publicate in Monitorul Oficial.
Toate modificarile din noul Contract-cadru vor intra in vigoare de la 1 aprilie 2015. Publicarea in monitorul oficial s-a facut luni, 30 martie.
In baza propunerilor Ministerului Sanatatii, conform noilor reglementari, se doreste creste numarul de consultatii la care au dreptul pacientii, indiferent ca sunt asigurati sau nu.
La supravegherea sarcinii si a lauziei, pacientele vor beneficia de o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si de o consultatie in primul trimestru de dupa nastere.
Pentru fiecare situatie de urgenta pentru care se da primul ajutor sau care este rezolvata la cabinetul medical, se va acorda o consultatie pe persoana, indiferent daca aceasta este sau nu inscrisa pe lista unui medic de familie. Totodata, medicii de familie vor putea acorda o consultatie preventiva.
Pentru serviciile acordate pacientilor neasigurati, in regim de spitalizare continua si de zi, biletul de internare nu va fi necesar.
Internarea in spitalizare de zi se va face atat in cazul urgentei medico-chirurgicale, cat si in cazul epidemiologic.
Conform noilor prevederi, de la 1 aprilie se va face si examinarea pentru constatarea mortii, cu sau fara eliberarea de acte medicale. In cazurile suspecte, in care este necesara o expertiza medico-legala, medicul nu va putea sa elibereze certificatul de deces.
In acest caz, persoanele neasigurate trebuie sa suporte in totalitate costurile investigatiilor paraclinice recomandate, tratamentul prescris de medicii de familie si activitatile de suport (exceptand, aici, examinarea pentru constatarea mortii si eliberarea certificatului de deces).
Numarul de consultatii la domiciliu care pot fi acordate pe luna de medicii de famile se va dubla de la 1 aprilie, adica de la 21 in prizent, pana la 42, insa nu mai mult de trei consultatii pe zi.
HG nr. 205/2015 prevede ca “sunt considerate consultatii la domiciliu inclusiv consultatia/examinarea acordata de medicul de familie in vederea constatarii decesului”.
Noile modificari aduse si serviciilor de supraveghere a sarcinii si lauziei prevad o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si o consultatie in primul trimestru de la nastere.
Referitor la examinarile pentru serviciile de planificare familiala, in afara de consilierea femeii privind planificarea familiala si indicarea unei metode contraceptive, pe lista sunt incluse evaluarea si monitorizarea statusului genito-mamar si tratamentul complicatiilor.
La fiecare urgenta pentru care se acorda primul ajutor sau care este rezolvata la cabinetul medical, se acorda o singura consultatie pentru fiecare persoana, insa, prin exceptie, copiii de pana la 18 ani vor beneficia de cel mult doua.
Consultatia medicala pentru afectiunile acute si subacute (dar si acutizarile bolilor cronice) va cuprinde, pe deasupra, biletul de trimitere pentru investigatii paraclinice.
De asemenea, va creste si numarul examinarilor pentru afectiunile cronice.
Conform noii hotarari, spirometria va fi este introdusa pe lista serviciilor medicale aditionale pe care le pot oferi medicii de familie.
In plus, pacientii asigurati vor putea apela la medicul de familie, in timpul programului de lucru in cabinet, pentru administrarea de medicamente (intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil).
Pe lista serviciilor diagnostice si terapeutice vor fi introduce si recoltarea de material bioptic, tratamentul postoperator al ranilor abdominale, interventiilor chirurgicale dupa cezariana, sarcinei extrauterine operate, histerectomiei (indepartarea chirurgicala a uterului), endometriozei si sfatul genetic. In acelasi timp, sunt incluse psihoterapia pentru copii/adulti si kinetoterapia pentru copiii cu autism.
Noul act normativ mai prevede si introducerea unor servicii precum ecografia transrectala, examenul radiologic al articulatiilor sacro-iliace, examenul radiologic al coloanei vertebrale/segment, CT buco-maxilo-facial nativ, CT sinusuri, RMN sinusuri, RMN abdominal cu substanta de contrast si colangio RMN.
Noua Hotarare mai prevede ca persoanele asigurate in sistemul medical autohton isi vor putea schimba medicul de familie cu ajutorul cardului de sanatate.
Acest lucru va putea fi facut, dupa cel putin sase luni de la momentul inscrierii pe lista medicului, in baza cardului de sanatate si a unei cereri de inscriere prin transfer.
Persoanele care n-au card de sanatate isi vor putea schimba medicul de familie doar in baza cererii de inscriere prin transfer.
Schimbarea medicului de familie in mai putin de sase luni de la inscrierea pe lista acestuia se poate face daca acesta moare, nu se mai afla sub contract cu casa de sanatate sau praxisul sau este preluat.
Hotararea privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului 400 / 2014, publicata in Moitorul Oficial, poate fi studiata AICI
Surse: Monitorul Oficial, avocatnet.ro
Autor: FormareMedicala.ro
2 Comentarii
Va rog sa imi spuneti cum vom proceda cu consultatia la domiciliul pacientului conform noului contract ; daca seviciul se va valida numai pe baza de card.Vom merge la solicitarea pacientului , la domiciliu cu lap-top, cu token, cu cititor de card si …conexiune la internet???…va multumesc mult pentru munca ce o depuneti si pentru lamuriri !
In ceea ce priveste piveste medicina de familie consider ca
Modificarile aduse nu fac altceva decat sa favorizeze pe cei care
nu au in liste un nr suficient de pacienti, pt a realiza nr de servicii necesar unei decontari rezonabile;
Un nr de 42 consultatii la domiciliu este foarte mult si pot fi efectuate fictiv.
mai corect ar fi fost sa se deconteze medicilor de familie un nr mai mare de consultatii pe zi pt ca la o reteta cronica nu sunt necesare 15 minute.
Sau sa se deconteze med de fam consultatii in sfera altor specialitati (drg),ca in USA, de ex in ORL -spalatura auriculara pt dop cerumen, sinuzite,otite,forme usoare si in alte specialitati precum DV,Oft(conjunctivite) etc.
Sper sa fie de folos sugestiile, daca se vrea reducerea cheltuielilor in asistenta secundara.