Noul ghid european de HTA, explicat de cardiologi pentru medicii de familie
Noul ghid european de HTA, explicat de cardiologi pentru medicii de familie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noul-ghid-european-de-hta-explicat-de-cardiologi-pentru-medicii-de-familie/
Mentinerea unei valori optime a tensiunii arteriale, tratamente noi de prima linie si abordari complexe ale diagnosticului si tratamentului la pacientii din grupe diferite de varsta sunt printre noutatile specificate de Ghidul European de Management al Hipertensiunii Arteriale, prezentat prima data in cadrul Congresului European de Cardiologie, dar si medicilor de familie care au participat la Conferinta Regionala de Medicina Familiei ce a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, la Bucuresti.
Doi medici cardiologi cu renume, tata si fiu, au venit in fata medicilor de familie pentru a puncta cele mai notabile specificatii ale noului ghid de HTA.
“Cea mai importanta directiva, dupa parerea mea, este sa fim insistenti in a scadea la valori joase tensiunea arteriala a pacientilor nostri. Ea trebuie dusa, la majoritatea pacientilor, undeva in jur de 130. Sigur, chiar sub 120, dar acesti pacienti sunt foarte putini si ar fi grozav sa avem medicamente sa scadem asa tare tensiunea. Deci, cred ca ceea ce respira in primul rand din nou ghid este nevoia de a scadea mai mult tensiunea, adica a unui control mai accentuat, mai sever a tensiunii arteriale”, a declarat pentru FormareMedicala.ro Prof. dr. Marius Vintila, seful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului ‘Sf. Pantelimon’ din Bucuresti .
De altfel, medicul de familie are un rol extrem de important in diagnosticarea si initiarea tratamentului unui pacient cu hipertensiune arteriala. Pe marginea acestui rol s-au purtat si dezbaterile de la Bucuresti despre ghidul HTA.
“Medicul de familie, uneori stie pacientul de cand s-a nascut pana mai tarziu in viata. Noi, ca si specialisti, il vedem pe o bucata foarte scurta, eventual cand are hipertensiune arteriala. Medicul de familie stiind pacientul de la inceput, are sansa de a-l vedea cu hipertensiune la debut si cred ca acela este momentul in care trebuie sa inceapa sa-l trateze. Nu cred ca medicul de familie trebuie sa stea sa astepte sa dezvolte hipertensiune arteriala forma II – III inainte de a genera tratamentul. Iar aici nu are nevoie de nicio recomandare din partea unui cardiolog sau a unui internist, pentru ca el este la fel de doctor, ba chiar mai doctor decat noi si trebuie s-o faca. De ce zic ca e mai doctor ca noi?! Pentru ca el vede si latura psihologica a pacientului”, a precizat si Dr. Vlad Vintila, medic cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti pentru FormareMedicala.ro.
Noul ghid european de management HTA 2018 poate fi studiat AICI.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii