“Nu antibiotice la intamplare!” – o campanie derulata de Ministerul Sanatatii
“Nu antibiotice la intamplare!” – o campanie derulata de Ministerul Sanatatii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/nu-antibiotice-la-intamplare-o-campanie-derulata-de-ministerul-sanatatii/
Luni, 21 noiembrie, Ministerul Sanatatii a lansat campania “Nu antibiotice la intamplare!”, care are rolul de a informa asupra riscului consumului inutil de antibiotice.
“Incercam sa ne adresam cat mai multor categorii: medicilor, pacientilor, producatorilor. Incercam sa ii facem pe toti sa inteleaga ca, pentru a conserva eficienta antibioticelor, acestea trebuie utilizate doar atunci cand sunt necesare. Utilizate atunci cand nu este nevoie de ele, nu au cum sa aiba eficienta dorita, dar au riscuri foarte mari”, a explicat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, intr-o conferinta de presa.
Campania consta in difuzarea unui spot TV produs sub coordonarea Ministerului Sanatatii si in distribuirea de cutii de pseudo-medicamente pe care este scris “Nu antibiotice la intamplare! si in care sunt inserate flyere de informare.
“Avem pentru medicii de familie 12.000 de cutii, avem pentru medicii prescriptori in spitale 13.000 de cutii si avem pentru pacienti 25.000 de cutii, care vor fi distribuite de catre asociatiile de studenti medicinisti si studentii de la Farmacie. Vom avea 10.000 de postere in spitale”, a precizat ministrul, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, cu cat antibioticele sunt folosite mai frecvent, cu atat rezistenta bacteriana la antibiotice este accelerata si astfel s-a ajuns ca in ultimele decenii acest lucru sa se amplifice.
De asemenea, el a mai explicat ca sunt boli si interventii medicale majore care afecteaza apararea anti-infectioasa a organismului, imunitatea, si care fac ca viata pacientului sa depinda de antibiotice. Boli grave cum ar fi marile arsuri, tratamente pentru transplantul de organe, chimioterapia sau ingrijirea prematurilor risca sa devina fie greu de tratat, fie imposibil din cauza cresterii rezistentei la antibiotice a bacteriilor periculoase care pot infecta acesti pacienti.
Peste 90% din consumul de antibiotice are loc in afara spitalului, pentru infectii tratate la domiciliu.
“Pe de o parte, pacientii si familiile lor solicita in mod expres medicilor sa le prescrie antibiotice sau farmacistului sa li se elibereze aceste antibiotice fara prescriptie medicala. Pe de alta parte, prescriptorii recomanda antibiotice inutile din mai multe motive: fie din lipsa informatiilor medicale actualizate, fie la presiunea pacientului sau a familiei, fie din cauza persuasiunii companiilor farma, fie din teama de a nu gresi, teama de a fi culpabil daca nu le prescriu. (…) Daca nu se vor lua masuri energice, estimarile arata ca in anul 2050 in toata lumea se vor inregistra cel putin 10 milioane de decese produse de infectii cu germeni rezistenti”, a nai atentionat ministrul Sanatatii, potrivit sursei mentionate.
Gabriel Popescu, consilierul ministrului Sanatatii, a spus ca Romania a atins al doilea nivel de consum de antibiotice la mia de locuitori intre statele UE.
“Asta inseamna in termeni mai simpli ca peste 600.000 de romani iau in fiecare zi antibiotice sau, altfel spus, ca intr-un an de zile media este de cam 12 zile de tratament antibiotic pentru care concetatean al nostru”, a declarat medicul.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii