Oamenii de stiinta australieni au facut o descoperire majora in tratamentul leucemiei

04/10/2022
Oamenii de stiinta australieni au facut o descoperire majora in tratamentul leucemiei

Oamenii de stiinta australieni au facut o descoperire majora in tratamentul leucemiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oamenii-de-stiinta-australieni-au-facut-o-descoperire-majora-in-tratamentul-leucemiei/

Un grup de oameni de stiinta australieni a anuntat ca a inregistrat un progres in dezvoltarea de noi tratamente pentru un anumit tip de leucemie, informeaza agentia Xinhua.

In cadrul unui studiu ale carui rezultate au fost publicate de curand, cercetatori de la Universitatea Nationala Australiana (ANU) si de la Centrul Oncologic Peter MacCallum au descoperit ca leucemia acuta mieloida (LAM), un cancer agresiv al sangelui, poate deveni efectiv invizibila pentru sistemul imunitar, relateaza si Agerpres.

Prin inhibarea unei proteine cunoscute sub denumirea MHC clasa II, celulele canceroase pot evita detectarea si pot impiedica sistemul imunitar sa li se opuna.

Echipa de cercetare s-a aratat optimista ca pot fi dezvoltate medicamente pentru reactivarea proteinei, permitand sistemului imunitar sa detecteze si sa elimine acest tip de leucemie.

“Folosind tehnologia de ultima ora de editare a genelor CRISPR, am reusit sa aflam ca un grup specific de proteine, numit complexul CtBP, a fost responsabil pentru dezactivarea MHC clasa II in cazul LAM si a altor tipuri de cancer. Important de mentionat, am descoperit ca inhibarea complexului CtBP prin utilizarea unor medicamente specifice a restabilit nivelurile de MHC clasa II si a imbunatatit capacitatea celulelor sistemului imunitar de a distruge celulele tumorale”, a declarat Marian Burr de la ANU, autoare principala a studiului, citata intr-un comunicat, potrivit surselor citate.

In prezent, cea mai eficienta optiune pentru LAM este transplantul de maduva osoasa, insa pana la 50% dintre pacienti pot recidiva dupa procedura.

Burr a notat ca aceste descoperiri ar putea ajuta si la tratarea pacientilor cu alte tipuri de cancer. Ea si-a exprimat speranta ca studiul “va ajuta la imbunatatirea eficacitatii imunoterapiei, in special in cazurile tipurilor agresive de cancer”.

Etichete: tratament leucemie, leucemia acuta mieloida, imunoterapie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: