Obiectele Strategiei Nationale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare si Cerebrovasculare

Obiectele Strategiei Nationale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare si Cerebrovasculare
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/obiectele-strategiei-nationale-pentru-combaterea-bolilor-cardiovasculare-si-cerebrovasculare/
Strategia Nationala pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare si Cerebrovasculare (SNBCC) a fost finalizata si urmeaza sa fie adoptata de Guvern, documentul cuprinzand opt obiective mari, a declarat prof. univ. dr. Dafin Muresanu, presedintele Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare (EFNR) si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroreabiltarii (SSNN).
Planul de actiune a acestei Strategii nationale va fi prezentat in cadrul Forumului National de Neurologie, care se desfasoara joi si vineri la Bucuresti.
Discutiile se vor axa, in sapte ateliere de lucru, pe optimizarea ingrijirilor medicale neurologice in sfera accidentului vascular cerebral, epilepsiei, sclerozei multiple, bolilor neurodegenerative (boala Parkinson si boala Alzheimer), bolilor neurologice rare, precum si a cefaleei si migrenei, urmand sa fie prezentat si planul de actiune a SNBCC, precizeaza sursa citata.
“Este imbucurator faptul ca, dupa aproape trei ani de la initierea acestui amplu proiect ce vizeaza reforma in domeniul bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare si implicit imbunatatirea substantiala a starii de sanatate a populatiei Romaniei, am finalizat strategia nationala privind combaterea acestor boli, proiectul aflandu-se astazi pe agenda Executivului pentru a deveni Hotarare de Guvern, urmand ca ulterior adoptarii acestui act normativ sa implementam cu celeritate fiecare dintre cele opt obiective mari asumate, in elaborarea carora au fost implicate grupuri de lucru formate din performeri in domeniul sanatatii, statisticii, educatiei, economiei si multe altele, dar mai ales grupul asociatiilor de pacienti, tuturor acestora aducandu-le si astazi sincere multumiri”, a declarat prof. univ. dr. Dafin Muresanu, initiator al strategiei alaturi de prof. univ. dr. Dragos Vinereanu, presedintele Senatului Universitar al UMF ‘Carol Davila’ din Bucuresti si sef al Clinicii de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti.
Planul de actiune al Strategiei isi propune, intre altele, dezvoltarea unui sistem integrat de informatii de sanatate pentru prevenirea si ingrijirea bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare, dezvoltarea reabilitarii cardiovasculare si cerebrovasculare in Romania, diagnosticul si tratamentul bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare rare, masuri privind dezvoltarea resursei umane specializate, promovarea activitatilor de cercetare, dezvoltare si inovare in domeniu.
Astfel, masurile care vor fi aplicate in cadrul strategiei vizeaza dezvoltarea programelor de educatie pentru sanatate pe grupe populatie, a metodologiilor anchetelor periodice privind stilul de viata si prevalenta factorilor de risc, crearea de campanii de informare despre rolul reabilitarii neurologice, infiintarea Centrelor Judetene de Preventie a Bolilor Cerebrovasculare, finantarea serviciilor de preventie, in functie de numarul de pacienti incadrati in grupele de risc, precum si dezvoltarea de programe de screening, mai arata sursa citata.
De asemenea, strategia mai prevede actualizarea legislatiei privind inregistrarea pacientilor care au suferit AVC prin intermediul extinderii la nivel national a registrului RES-Q, introducerea solutiilor de telemedicina si cele inovative, inclusiv prin realitate vizuala si augumentata, precum si implementarea unui protocol national de ingrijire a pacientilor cu AVC acut, infiintarea de noi centre de reabilitare cardiovasculara si cerebrovasculara, dotarea si modernizarea celor existente, mai arata sursa citata.
Alte masuri vizeaza imbunatatirea serviciului de SMURD, ambulanta, prin cresterea numarului de ambulante cu medic si crearea unui cod de prioritizare dedicat AVC, pentru a scurta timpii de ajungere a pacientului la spital, asigurarea numarului de specialisti si a aparaturii necesare, dezvoltarea de programe de formare continua pentru personalul medical din centrele de reabilitare.
Conform sursei citate, prin aplicarea acestei strategii se urmareste ca cel putin 50% dintre judete sa detina Centre de Preventie a BCC, precum si cresterea cu cel putin 20% a numarului de medici specialisti neurologi specializati in tratamentul interventional al AVC acut, cu 25% a numarului de medici de familie care participa la cursuri de formare continua in managementul BCC cronice, cu cel putin 20% a numarului de specialisti in neuroradiologie interventionala si formarea a 500 de asistenti medicali specializati, in urmatorii 5 ani.
De asemenea, se mai urmareste cresterea cu 15% a numarului de centre de reabilitare neurologica la nivel national si modernizarea tuturor celor existente, infiintarea a 20 de centre comunitare de ingrijire a pacientilor cu BCC cronice, in urmatorii 5 ani, precum si cresterea cu minim 15% a numarului de fizioterapeuti, psihologi, si asistente medicale specializate in reabilitare cardiovasculara si neurologica.
Dezvoltarea a cel putin 2 aplicatii mobile si platforme online pentru pacientii cu BCC cronice, cu o rata de utilizare de cel putin 20% in randul pacientilor si reducerea cu 10% a ratei de spitalizare si a utilizarii serviciilor de urgenta pentru pacientii cu BCC cronice aflati in reteaua de ingrijire in afara spitalului reprezinta alte obiective propuse ale strategiei.
Etichete: boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli cronice

Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii