Obligam medicul sa munceasca pana la 67 de ani, cand politistul iese la pensie la 45-50?
Obligam medicul sa munceasca pana la 67 de ani, cand politistul iese la pensie la 45-50?
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/obligam-medicul-sa-munceasca-pana-la-67-de-ani/
Modificarea Legii 95/2006 pregatita de Guvernul Romaniei prevede cresterea varstei de pensionare pentru medici de la 65 la 67 de ani, fara exceptii.
Aceasta intentie a starnit nemultumiri in randul medicilor. Unii doctori pot sa lucreze foarte bine si la 80- 90 de ani, dar altii chiar nu pot sau vor sa se pensioneze si sa se bucure de viata dupa zeci de ani de munca si stres, asa cum au dreptul.
Sa luam cazul medicilor de familie. Media de varsta a acestora este de peste 50 de ani. Se estimeaza ca, in cativa ani, zone intregi din Romania nu vor mai avea doctori. Deja, comune intregi depind de cate un singur medic, in zonele rurale, doctor care, in multe cazuri are peste 55 – 60 de ani.
Totusi, modul de rezolvare a problemei privind penuria de medici, prin obligativitatea acestora de a munci si mai mult, nu este unul echitabil.
Nu este corect fata de medici
Medicul de familie Catalin Petrencic lucreaza in localitatea Manastirea din judetul Calarasi. Anul acesta a implinit 65 de ani si, dupa toate reglementarile stiute pana acum, trebuia sa iasa la pensie. Are de gand sa munceasca si dupa pensie, pentru ca reglementarile in vigoare ii permit. Este si a fost un om activ toata viata, a facut medicina din pasiune si chiar vrea sa lucreze la cabinetul lui in continuare. Dar, ce il deranjeaza acum, dupa zeci de ani de munca plus stresul petrecut in hatisul birocratic, este cuvantul “obligativitate”
PÉNSIE, pensii, s. f. Suma de bani platita periodic pe baza unor norme legale (in cadrul asigurarilor sociale) fostilor angajati dupa depasirea unei anumite limite de varsta ori in caz de boala sau invaliditate, precum si urmasilor angajatilor sau pensionarilor decedati.
“Criteriul principal de acordare a pensiei este “limita de varsta”: iesi la pensie la o anumita varsta. Mai sunt si altele: perioada de contributie, starea de sanatate etc.
Deci, criteriul principal este limita de varsta si el este reglemetat/stabilit prin diverse acte normative in functie de specificul meseriei. Pilotii ies la o varsta, militarii la o alta varsta, politistii la alta. Pentru medici vor sa stabileasca 67 de ani. De ce? Pentru ca este mare deficit de medici si vor sa mai amane pentru cativa ani dezastrul care va fi in Sanatate? Asta este problema lor. Problema noastra, a medicilor, este aceasta discriminare care se face fata de alte profesii si fata de femei. Este inadmisibil sa TE OBLIGE sa iesi la pensie la aceasta varsta inaintata. Nu este corect fata de medici. Unii muncesc 20-30 de ani si apoi AU DREPTUL SA ALEAGA ce vor face in continuare, iar pe medici II OBLIGA. Meseria de medic nu este usoara. Nu vreau s-o compar cu alte meserii dar datele arata ca media de viata la medici este mai scazuta decat la alte profesii. Poate sunt medici care vor sa se pensioneze, sa primesca dreptul la pensie, la fel ca cei cu alte meserii. Poate nu mai pot fizic si psihic, poate se gandesc ca au contribuit suficient la pensii si vor sa-si traiasca ultimii ani fara griji, fara raspunderi, sa fie liberi de obligatiile profesionale. Ce facem cu acesti medici? Ii obligam sa munceasca pana la 67 de ani cand vad ca politistul iese la 50? Nu este corect fata de medici.”, spune medicul de familie Catalin Petrencic pentru FORMARE MEDICALA.
Pentru alte categorii profesionale exista diferente de varsta femei-barbati. La doctorite nu?
Si, inechitatea in cazul medicilor merge si mai departe. Daca la toate categoriile profesionale, femeile ies mai devreme la pensie decat barbatii, ei bine, dupa proiectul aflat acum in dezbatere, o femeie medic va iesi la pensie exact ca un barbat: la 67 de ani.
“Pai sa ma ierte Dumnzeu, dar o doctorita, dupa ce s-a chinuit o viata intreaga sa creasca niste copii, sa-si tina si meseria si dupa tot stresul la care este supusa, sa o scoti ca pe un barbat la pensie, este inechitabil. Pentru alte categorii profesionale exista diferente de varsta femei-barbati. La doctorite nu. De ce? Ele nu sunt tot femei?”, a mai spus medicul de familie Catalin Petrencic pentru Formare Medicala.
Proiectul de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii se afla in Transprenta Decizionala pe site-ul Ministerului Sanatatii.
De altfel, si sindicatele din Sanatate au luat atitudine vizavi de acest subiect. La acest moment, exista cateva aspecte care trebuie avute in vedere inainte de a se lua o decizie radicala si anume:
– Vor fi medicii care isi desfasoara activitatea in specialitati foarte grele (ATI, medicina de urgenta, chirurgie, psihiatrie, etc.), cu incarcatura fizica si psihica foarte mare, capabili sa munceasca pana la 67 de ani?
– Vor putea acestia sa faca suficiente garzi pentru a asigura continuitatea activitatii medicale pana la 67 de ani?
– Se are in vedere reglementarea unei varste pana la care garzile sa fie obligatorii dupa care acestea sa fie o optiune personala a medicilor?
Etichete: pensionare medici, pensionare medici la 67 de ani, varsta de pensionare medici, medici de familie, dr catalin petrencic, modificarea legea 95/2006
Autor: Adriana Pavel
12 Comentarii
Nu are rost să comparați Romania cu Occidentul. Condițiile de trai și de muncă sunt total diferite. Să spui că majorezi vârsta de pensionare pentru că s-a majorat în Occident e nepotrivit și iresponsabil. În Occident salariile sunt de 5 ori mai mari (pentru unii 5 mii lei e totuna cu 5 mii euro) iar mai nou săptămîna se reduce la 4 zile de lucru.
Munca în România se compară cu munca minerilor, față de condițiile în care se lucrează în Occident de la salariu, transport, cazare, confort etc.
Cît despre medici, m-am mirat cînd am văzut că nu este aer condiționat în spitale. Nu înțeleg cum pot să respire într-un mediu care și-așa e plin de microbi. Vara e foarte cald, iarna e frig.
Politicienii și bancherii au comfort maxim la servici și judecă lucrurile după cît de bine o duc, unii pot lucra și pănă la o sută de ani, le convine să majoreze vârsta de pensionare.
Si in occident se poate depasi 65 de ani
Da. O colega pensionata de curând: 1700, având și 15 ani de ambulanta. Are afecțiuni cronice pe care nu-si permite sa le trateze.
Intradevar pensiile noastre,ale medicilor,foarte mici,este principala noastra cauza pentru care lucram si pana la 70 de ani si mai departe! Cata scoala si cata raspundere are un politist sau un jurist,de merita pensionare la varste “asa de fragede” si asa de mari pensii si chiar si pensii speciale apoi comasare pensii speciale cu salarii speciale si tot la stat?
Mai terminati cu populismul!
Sanatatea trebuie sa fie o PRIORITATE NATIONALA si dragi guvernanti nu mai SCOLARIZATI MEDICI REZIDENTI CU MIILE PE AN GRATUITsi numai la noi,O TARA SARACA-vedeti cum procedeaza tarle din vest= totul e cu plata !
De ce nu-i repartizati pe acesti medici scolarizati gratuit ,oe posturi in orîce localitate din tara,macar cativa ani si daca refuza locul respectiv ,SA-SI PLATEASCA SCOLARIZAREA si apoi sa plece unde vor ei.Nu TRAIM IN COMUNISMUL IDEAL!!!Si nici atunci nu era totul gratuit ca acum.Ca medic Orl,la Spitalul Judetean Braila,m-am transferat in 1983 la Spitalul Judetean Ploiesti si am fost obligata sa platesc anul de curs cu 20000 lei.Acum,atatia pleaca cu miile in tarile vestice,fara nici o obligatie fata de tara care l-a specializat pe bani grei si nu au nici o remuscare sau respect fata de tara care “l-a facut OM” cu studii de specialitate,tara in care sunt localitati,regiuni intregi fara un medic!.
Se pare ca nimanui nui pasa!
Viorica edit Csiki, da. sunt medici cu 1500 ron. jenant!!!! dupa 40 de ani de munca!
Buna ziua. Este inadmisibil și ilegal sa se facă discriminare între oameni și meserii.Cine vrea dintre funcționarii publici sa legifereze acest proiect consider ca este necunoscător al realității. Este strigător la cer. După ce ca in România muncesc cel mai greu din Europa in domeniul sănătății cu gărzi și ore care ajung in total la 31 de ore. Îmi Spuneti și mie ce alta meserie in care se întâmpla regulat aceasta situație?
In medicina, experienta e la pachet cu varsta. E bine ca poti opta sa lucrezi cat consideri ca poti. Dar forma fizica la 60 ani nu se compara cu cea de la 30 . Nu se aduna doar experienta ci si stres. Noptile pierdute se resimt si nu te poti reface ca in tinerete.
multi medici isi prelungesc activitatea stiind ca pensia e jenanta…Nu cred ca politistul e mai stresat ca medicul, nu este echitabil ce se intampla.
Dar e o vorba : in calul care trage dai cu biciul
Le dorim celor care fac asemenea legi sa fie tratati, operati, asistati, de medici, femei si barbati de 67 de ani. Unii medici sunt foarte buni profesionisti si la aceasta varsta. Altii, din diferite motive, absolut firesti, nu.
Sunteti optimist in aprecierea dumneavoastra cu privire la situatia reala a sistemului de asistenta medicala primara din Romania, in cel mult 2 ani estimez ca peste jumatate din cei 10.000 de medici de familie vor pleca din motive ce tine de varsta – pensionari care vor apuca amarata de pensie iar restul vor fi prizonierii propriei lor bucle ocupationale.
Si luati in calcul ca si actualul ministru al santatii din Romania, de profesie medic specialist, ca si cel de dinainte, continua politica de hartuire, marginalizare si desfiintare a acestei activitati sociale la ordinul primit din partea BIG FARMA.
Asa ca un mic exemplu, s a introdus o masura suplimentar de birocratizare a acordarii concediilor medicale fara a se plati efectiv activitatea medicului de familie, iar doamna ministru specialist anunta bombastic ca medicii de familie vor fi tinta sau obiectul activitatilor de control de la Ministerul Sanatatii, Directiile de Sanatate Publica, etc.. sub motivatia ca trebuie sa se faca economii la bugetul sanatatii, iar experienta anilor de munca ma conduce la o ipoteza ca incepe haituirea si satanizarea imaginii medicilor de familie dupa modelul patentat de Victor Viorel Ponta si intelectualii din sufrageria lui Oprea.
Celor care au probleme cu memoria, colegilor nostri le reamintesc ca imediat dupa ce au incheiat contractul de achizitie a platformei informatice pentru un sfert de miliard de euro , adica faimosul SIUI, primul ministru de atunci , Ponta anunat pe media ca se vor face economii la buget de un sfert de miliard de euro pentru medicamentele alocate abuziv de medicii de familie, iar presedintele de atunci al CNAS in cel mai dispret si arogant mod informa opinia publica ca marile concerne, clinici – adica interfata BIG FARMA, vor prelua treptat activiatatea de asistenta medicala primara ce anticipa dumnealui ca va disparea in mod liberal sau natural.
Va reamintesc cata campanie de imagine publica a fost promovata inclusiv de la Cotroceni cu mesaje pozitive la adresa activitatii asistentilor medicali de ziua lor si cata indiferenta au primit medicii de familie cu prilejul zilei lor din partea actulului presedinte Klaus Johannis si asta spune multe despre ce gandesc dumnealor decidentii si ajungem la problema pensiilor.
In conditiile in care legislatia muncii din Romania te obliga sa pleci in concediu de odihna pentru refacerea capacitatii de munca, iar ca medic de familie in 25 de ani de activitate prestata efectiv ai reusit cu chiu cu vai sa iei un maxim de 7 zile pe an, sindromul de born aout este la cote maxime iar speranta ca vei apuca varsta legala estimata de pensionare devine utopica.
Este medicina de familie de viitor in Romania, de asta sa fiti sigur ca nu -si doresc decidentii actauli si fosti, asta este realitatea.
Pronlema este alta: Hai sa zicem c iese medicul la pensie la 67 ani,nu. Dar ce pensie o sa aiba? Max 1800 ron. Pe cand un gabor iese la 45 ani cu o pensie exact cat varsta de pensionare plus inca doua zerouri,adica 4500 ron
E corect? Nu prea. DAR….TOATE LA TIMPUL LOR,NU? PENSII SPECIALE TAIATE? CANDDDDD?
Stresul este foarte mare pentru toate categoriile de medici nu numai cele mentionate. Pacienti grei si garzi dificile sunt in toate specialitatile. Nu diferentierea varstei de pensionare intre specialitati este solutia acestei probleme .
De ce medicii de familie sunt cei care lucrează peste 65 de ani? Stiți ce pensii au?