Observatorul de Sanatate: In Romania nu exista inca o cultura a raportarii erorilor in practicile sistemului medical

11/06/2021
Observatorul de Sanatate: In Romania nu exista inca o cultura a raportarii erorilor in practicile sistemului medical

Observatorul de Sanatate: In Romania nu exista inca o cultura a raportarii erorilor in practicile sistemului medical

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/observatorul-de-sanatate-in-romania-nu-exista-inca-o-cultura-a-raportarii-erorilor-in-practicile-sistemului-medical/

Mai bine de 40% dintre unitatile sanitare nu au raportat nicio eroare medicala in 2020, iar jumatate dintre erorile anuntate au fost cauzate de nerespectarea masurilor de prevenire si combatere a infectiilor asociate asistentei medicale, arata un studiu realizat de Observatorul Roman de Sanatate, la initiativa Asociatiei Ayan.

217 unitati sanitare (42%) dintre cele 513 inregistrate la Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS) nu au raportat anul trecut niciun eveniment advers asociat actului medical, se previzeaza intr-un comunicat citat de Agerpres.

“Acest lucru semnaleaza faptul ca in Romania nu exista inca o cultura a raportarii erorilor bine inradacinata in practicile sistemului medical, cu efecte negative inclusiv la nivelul procesului de invatare din greseli”, sustin realizatorii studiului ‘Siguranta pacientului in actul medical’.

Vizavi de evenimentele adverse raportate, cele mai frecvente sunt infectiile nosocomiale, de medicatie si caderile. La nivel general, in anii 2019 si 2020, in Romania, au fost raportate peste 5.800 cazuri de infectii asociate asistentei medicale, peste 1.300 de erori medicale care au rezultat in traumatismul pacientului si 128 de cazuri de deces din cauza unor erori medicale. Printre cei mai expusi erorilor medicale sunt pacientii pediatrici, potrivit datelor prezentate in studiu.

O alta situatie evidentiata priveste Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis din cadrul DSP. Din datele adunate de la 31 de DSP-uri din tara, peste jumatate dintre sesizarile adresate Comisiilor de malpraxis sunt respinse pe motiv de lipsa a documentelor sau neplata a taxei pentru expertii care ar trebui sa analizeze cazul. Doar 4,3% dintre sesizarile inregistrate, in perioada 2015 – 2019, au fost confirmate ca fiind malpraxis.

Potrivit reprezentantilor Observatorului Roman de Sanatate, studiul a fost realizat in contextul in care pandemia de COVID-19 a evidentiat vulnerabilitatile sistemelor de sanatate din intreaga lume, inclusiv din Romania.

Observatorul Roman de Sanatate arata ca legislatia nu prevede o definitie clara a conceptului de ‘eroare medicala’, in concordanta cu terminologia recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Uniunea Europeana.

“Sistemul actual de raportare vizeaza evenimentele adverse asociate asistentei medicale, care prin definitie includ doar erorile medicale cu consecinte asupra pacientului. Dar erorile medicale se refera si la acele greseli ce apar in asistenta medicala care nu au consecinte asupra pacientului, iar omiterea raportarii acestora constituie o bariera in procesul de invatare din greseli” se precizeaza in comunicatul citat.

Autorii studiului adauga ca, inca din anul 2009, Consiliul European a sugerat statelor membre UE implementarea unui set de masuri pentru siguranta pacientului, precum sisteme de raportare si invatare, emanciparea pacientului, politici nationale si locale de siguranta pacientului si diseminarea informatiilor despre siguranta pacientului catre partile implicate in asistenta medicala.

Romania are un sistem de raportare a evenimentelor adverse asociate asistentei medicale doar in unitatile sanitare cu paturi, fata de alte tari in care raportarea cuprinde si alte unitati precum ambulatorii, cabinete de medicina de familie si centre rezidentiale pentru batrani.

Observatorul Roman de Sanatate recomanda imbunatatirea actualei metodologii de raportare; comunicarea transparenta a datelor generate de sistemul de raportare al ANMCS; obligativitatea raportarii sau introducerea unei forme de recompensa pentru unitatile sanitare care raporteaza; transmiterea catre fiecare unitate sanitara care raporteaza erori medicale a unor rapoarte periodice care sa cuprinda si recomandari specifice pentru reducerea frecventei acestora; crearea unei culturi organizationale non-represive, care sa incurajeze raportarea si invatarea din greseli; alinierea eforturilor tarii noastre in aria sigurantei pacientului cu cele de la nivelul UE.

Etichete: raportare erori medicale, raportare malpraxis, raportare evenimente asociate asistentei medicale

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: