OMS face apel la toate statele pentru a proteja si investi in sistemul sanitar si in personal
OMS face apel la toate statele pentru a proteja si investi in sistemul sanitar si in personal
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-face-apel-la-toate-statele-pentru-a-proteja-si-investi-in-sistemul-sanitar-si-in-personal/
La 75 de ani de la infiintare, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza in legatura cu un deficit de personal in sistemului sanitar global, informeaza DPA.
Pana in 2030, va exista un deficit de circa 10 milioane de profesionisti in lumea intreaga, a declarat la Geneva directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform Agerpres.
”Pe masura ce omenirea isi revine dupa pandemia de COVID-19, facem un apel la toate statele pentru a proteja si investi in sistemul sanitar propriu si in personalul sanitar. ”Pe scurt, nu exista sanatate in absenta lucratorilor sanitari ”, a precizat directorul OMS.
Potrivit oficialului, de la inceputul pandemiei, sectorul sanitar s-a confruntat cu o rata de burnout in randul personalului medical estimata la 50%. Chiar si inainte, multi trebuiau sa lucreze pentru un salariu mic si in conditii riscante.
In plus, desi femeile reprezinta 70% din personalul sanitar, ele alcatuiesc mai putin de un sfert din totalul de manageri si s-au confruntat deseori cu violenta la locul de munca, a spus el.
OMS a fost infiintata pe 7 aprilie 1948. De atunci, speranta de viata a crescut semnificativ la nivel mondial, potrivit conducerii OMS, iar mortalitatea materna si infantila au scazut drastic in ultimele decenii. Au fost totodata obtinute succese importante in lupta impotriva malariei, tuberculozei si HIV.
Cu toate acestea, au existat cresteri dramatice in ceea ce priveste incidenta diabetului si a obezitatii. Directorul OMS a mai subliniat ca aproape 2 miliarde de persoane se confrunta cu dificultati financiare intrucat sunt nevoite sa-si plateasca din buzunarul propriu serviciile medicale.
Etichete: OMS, sistem sanitar, personal sanitar, personal medical, deficit personal sanatate
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii