OMS: Infectiile respiratorii acute severe trebuie atent supravegheate
OMS: Infectiile respiratorii acute severe trebuie atent supravegheate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-infectiile-respiratorii-acute-severe-trebuie-atent-supravegheate/
Supravegherea atenta a infectiilor respiratorii acute severe trebuie sa continue, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). De asemenea, medicii trebuie sa cerceteze atent persoanele intoarse din calatorii, mai ales pe cele venite din zonele afectate de noul coronavirus, a precizat reprezentantul OMS in Romania, dr. Victor Olsavszky.
Din luna septembrie a anului trecut pana in prezent la nivel mondial au fost identificate si confirmate in laborator 34 de cazuri de infectie cu noul coronavirus.
“Ministerul Afacerilor Sociale si Sanatatii din Franta a informat OMS asupra inca unui caz confirmat de laborator de infectie cu coronavirus nou (NCoV). Acest pacient a fost identificat ca parte a anchetei epidemiologice initiate de autoritatile franceze, dupa confirmarea de laborator a primului caz, la 7 mai 2013. Pacientul a stat in aceeasi camera de spital din Valenciennes cu primul pacient confirmat cu aceasta infectie in data de 27-29 aprilie 2013. In Arabia Saudita o ancheta este in curs de desfasurare intr-un focar dintr-o unitate sanitara, unde au fost confirmati 15 pacienti, dintre care sapte au decedat. Ministerul Sanatatii din Regatul Arabiei Saudite a recunoscut acest lucru si a invitat Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a ajuta la evaluarea situatiei si pentru a oferi indrumare si recomandari”, a precizat oficialul OMS. Dr. Victor Olsavszky a mai subliniat ca, potrivit informatiilor OMS, “se stie ca boala este cauzata de un virus din grupul numit coronavirus, la fel ca si virusul care a provocat SARS (Sindromul Respirator Acut Sever).
Ce este noul coronavirus si ce riscuri presupune?
Noul coronavirus este responsabil de aparitia unei forme severe de pneumonie, dar in acelasi timp poate provoca si o simpla infectie respiratorie. Observatiile facute pana acum asupra noului coronavirus arata ca majoritatea persoanelor infectate erau in varsta sau sufereau si de alte boli. De asemenea, specialistii nu stiu daca exista un anumit model de afectare sau daca modul de virulenta al coronavirusului se va modifica.
“Cea mai mare preocupare la nivel mondial ramane potentialul de raspandire al acestui nou virus, deoarece a provocat deja boli grave in mai multe tari si a persistat in regiunea mediteraneana din 2012. Pana in prezent nu exista dovezi ca acest virus are capacitatea de a sustine transmiterea generalizata in comunitati”, a detaliat reprezentantul OMS pentru Romania.
Autor: Agerpress
0 Comentarii