OMS: Rezistenta la antimicrobieni este o urgenta sanitara mondiala
OMS: Rezistenta la antimicrobieni este o urgenta sanitara mondiala
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-rezistenta-la-antimicrobieni-este-o-urgenta-sanitara-mondiala/
In fata amenintarii tot mai mari reprezentate de bacteriile rezistente la tratamentele medicale, pe plan mondial exista o “lipsa grava de programe de dezvoltare a unor antibiotice noi”, scrie intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
“Rezistenta la antimicrobieni este o urgenta sanitara mondiala, care pune serios in pericol progresele medicinei moderne”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, in comunicatul de presa preluat de AFP.
El considera ca este “urgent sa se multiplice investitiile in programele de cercetare si dezvoltare a unor medicamente eficiente contra infectiilor rezistente la antibiotice, inclusiv impotriva tuberculozei”, relateaza si Agerpres.
OMS, care trage cu regularitate semnale de alarma in privinta cresterii rezistentei la antibiotice, a publicat in februarie o lista cu 12 familii de “superbacterii” impotriva carora specialistii agentiei considera ca este urgent sa fie dezvoltate tratamente noi, in plus fata de tuberculoza rezistenta, care reprezinta deja o prioritate in cadrul programelor de cercetari medicale.
Noul raport a subliniat “o grava lipsa in privinta optiunilor de tratament” pentru tuberculoza rezistenta, care ucide aproximativ 250.000 de persoane pe an, dar si pentru alte bacterii rezistente la medicamente, inclusiv Acinetobacter si enterobacteriile (precum Klebsiella si E. coli). Acestea din urma pot sa cauzeze infectii grave si adeseori mortale si reprezinta o amenintare deosebit de serioasa in special in spitale.
Continut educational:
De asemenea, exista “foarte putine” forme orale de antibiotice in dezvoltare, desi acestea sunt “esentiale pentru tratarea infectiilor in afara spitalelor sau in contexte marcate de resurse limitate”.
Preventia si utilizarea adecvata a antibioticelor (pentru oameni si animale) fac parte, de asemenea, din randul mijloacelor de lupta impotriva acestei amenintari, a reamintit OMS.
Bacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide pana la 10 milioane de persoane pe an pana in anul 2050, la fel de mult precum cancerul, potrivit unui grup international de experti, infiintat in 2014 in Marea Britanie, autor al mai multor rapoarte pe aceasta tema, mai relateaza sursele mentionate.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii