Omul Portocaliu si alte povestiri terapeutice (Doina Cozman) – o carte exotica si necesara
Omul Portocaliu si alte povestiri terapeutice (Doina Cozman) – o carte exotica si necesara
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/omul-portocaliu-si-alte-povestiri-terapeutice-doina-cozman-o-carte-exotica-si-necesara/
Un pacient devine portocaliu dupa ce mananca aproape doi ani doar morcovi, un tanar se indragosteste si se logodeste cu un sapun, iar altul, “inghititorul de manusi”, le devoreaza in momentul extazului erotic. O pacienta ii incredinteaza terapeutei sale secretul inainte de a muri, iar alta scapa de amintirea violului.
Acestea sunt doar cateva dintre cele treisprezece cazuri terapeutice prezentate de psihiatra Doina Cozman intr-o inedita culegere de povestiri.
Luni, 8 aprilie 2024, la Libraria Humanitas Cismigiu din Capitala, a avut loc evenimentul de lansare a cartii “Omul Portocaliu si alte povestiri terapeutice” scrisa de Doina Cozman, prof. univ. la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca, medic primar psihiatru si psihoterapeut acreditat in terapie cognitiv comportamentala.
“Am vrut ca experienta mea, de viata si cea profesionala, sa fie pusa pe hartie, pentru ca, pana la urma, cartile conteaza cel mai mult pentru viitor”, a declarat prof. dr. Doina Cozman.
Cu aceasta ocazie, autoarea a dezvaluit si planurile sale privind viitoarele proiecte editoriale.
“Eu am scris din tineretea mea, mai ales carti stiintifice. Chiar acum scriu o alta carte, de fapt, editia a doua de la psihologie medicala. Ma pasioneaza foarte tare sa o finisez si definitivez intr-o editie adaugita. Dar, sigur, am in plan si scriu si cateva mici povestiri, poate mai scurte decat acestea, care nu sunt din lumea psihiatriei sau cea medicala”, a mai marturisit medicul psihiatru.
Potrivit editorilor, dincolo de exotismul cazurilor, cartea istoriseste o serie de intalniri umane si empatice intre tamaduitor si suferind. Axat pe o patologie diversa si centrat asupra spatiului cultural romanesc, volumul ilustreaza, pentru publicul larg, modul complex in care interactioneaza psihiatrul cu pacientii sai. Autoarea prezinta detalii vii si explicatii necesare despre diagnostic, medicatie si interventii psihoterapeutice.
“Povestea mea preferata din aceasta carte este cea din capitolul 4, iubirea, pentru ca acest sentiment general uman biruieste schizofrenia.”, a mai declarat autoarea pentru Formare Medicala.
Poate am crede ca o carte scrisa de un medic psihiatru este greu de parcurs si de inteles, insa lucrurile stau invers. Scrisa intr-un limbaj accesibil, cartea “Omul Portocaliu si alte povestiri terapeutice” este fluida si captivanta. Pe langa exotismul cazurilor prezentate, cartea este una necesara pentru tinerele generatii de psihoterapeuti, dar si pentru publicul larg, care are ocazia sa patrunda in gandurile unui medic psihiatru.
“De-a lungul vietii au tot inaltat ziduri. La un moment dat, m-am hotarat sa construiesc un pod. Unul care serveste deopotriva calatoriei si terapiei. La capetele acestui pod se gasesc, pe de-o parte terapeutul, iar pe partea cealalta pacientul. Daca tamaduitorul porneste pe pod cu fata inainte, avandu-l in vizor pe cel care vine spre el, suferindul porneste pe pod cu spatele. El merge cumva in orb, fara sa stie cati pasi are de facut pana va ajunge la cel care ii ofera darul eliberarii de suferinta.”, scrie medicul psihiatru Doina Cozman in cartea sa.
Evenimentul de lansare a cartii “Omul Portocaliu si alte povestiri terapeutice” a fost gazduit de Editura Trei, Alianta Romana de Preventie a Suicidului si Libraria Humanitas Cismigiu.
Etichete: carte omul portocaliu si alte povestiri terapeutice, dr doina cozman
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii