Organizarea sistemului de sanatate romanesc

11/08/2011

Organizarea sistemului de sanatate romanesc

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/organizarea-sistemului-de-sanatate-romanesc/

“Modul de planificare, organizare si functionare a serviciilor de sanatate are un impact deosebit asupra sanatatii si bunastarii populatiei”, se arata in raportul Comisiei prezidentiale de Sanatate. Documentul Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetateanului sta la baza noii legi a sanatatii.

Conform autorilor, structurile organizatorice trebuie sa fie astfel concepute incat sa asigure un sistem sanitar adaptabil, capabil de reactie rapida, care sa raspunda nevoilor populatiei intr-un mod eficient si la costuri rezonabile. Este de la sine de inteles ca, luata separat, o anumita structura organizatorica a sistemului sanitar nu poate asigura furnizarea unor servicii eficiente si orientate catre pacienti. “In primul rand, sistemul este construit in jurul administratiei centrale si in subsidiar in jurul personalului medical, pacientul sau reprezentantii acestuia fiind practic lipsiti de orice putere de a influenta sistemul pe care ei il finanteaza”, explica autorii raportului.

In interiorul sistemului de sanatate, autoritatea centrala, Ministerul Sanatatii Publice (MSP) mentine o structura organizatorica, centrala si locala, care are putina legatura cu nevoile de sanatate ale populatiei. Astfel, in organigrama MSO nu se regasesc distinct structuri care sa se ocupe de ariile ce consuma cele mai multe resurse si furnizeaza cele mai multe servicii medicale din sistem, se arata in raport.

O alta zona de responsabilitate importanta, alocarea resurselor, functioneaza practic, dupa aceleasi metode neschimbate in ultimele decenii.”Deciziile in aceste arii sunt luate netransparent si fara a vea la baza criterii acceptate, atat la nivel national, cat si la nivel international. Alocarea resurselor de sanatate trebuie sa tina cont de evidentele disponibile pe plant national si international, de datele de statistica calitativa si cantitativa, de studii de prevalenta si trenduri ale diferitelor patologii”, precizeaza expertii Comisiei Prezidentiale pe Sanatate.

Acestia propuneau si o serie de recomandari, printre care:

  • reorganizarea sistemului cu descentralizarea organizationala si decizionala
  • dezvoltarea sistemului de asigurare a calitatii in sanatate
  • reconfigurarea sistemului informational din sectorul de sanatate

Autor: Claudia Spridon
Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: