Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS):16 milioane de vieti pot fi salvate prin masuri preventive
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS):16 milioane de vieti pot fi salvate prin masuri preventive
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/organizatia-mondiala-sanatatii-oms-16-milioane-de-vieti-pot-fi-salvate-prin-masuri-preventive/
Conform unui raport prezentat luni, 19 ianuarie, la Geneva, aproape jumatate din decesele provocate de boli netransmisibile, precum cancerul sau diabetul, ar putea fi evitate prin masuri preventive, sustine Organizatia Mondiala a Sanatatii.
“Investind intre unul si trei dolari pe an de persoana, tarile ar putea diminua puternic numarul pacientilor si al deceselor cauzate de aceste maladii netransmisibile”, a declarat Margaret Chan, directoarea OMS, conform Agentie France Presse.
Conform raportului bolile netransmisibile provoaca in fiecare an 38 de milioane de decese si 16 milioane dintre acestea pot fi evitate.
Margaret Chan a mai afirmat ca in 2015, fiecare tara ar trebui sa-si stabileasca obiective pentru punerea in aplicare de masuri preventive, fara de care “milioane de vieti vor fi din nou curmate prea curand”.
In anul 2000, 14,6 milioane de oameni au murit prematur de boli netransmisibile, din lipsa preventiei. Aceasta cifra a crescut si a depasit 16 milioane in 2012, mai raporteaza OMS.
Decesele premature cauzate de boli netransmisibile ar putea fi evitate prin politici antitutun, antialcool si in favoarea activitatilor fizice si sportive.
De asemenea, OMS mai incurajeaza tarile cu venituri medii sa promoveze astfel de politici, pentru in aceste state numarul deceselor cauzate de boli netransmisibile este mai mare decat al celor determinate de boli infectioase.
OMS a lansat in anul 2013 un plan de actiune ce are ca scop reducerea cu 25% intre 2013 si 2020 a numarului de decese premature.
Campaniile care au scop reducerea numarului deceselor premature sunt estimate de OMS la circa 11,2 miliarde dolari pe an.
Bolile netransmisibile sunt cancerul, diabetul si afectiunile cardiace, pulmonare si respiratorii.
Tutunul ucide sase milioane de oameni pe an, alcoolul — 3,3 milioane, lipsa de exercitii fizice — 3,2 milioane, iar excesul de sare in alimentatie — 1,7 milioane.
0 Comentarii