Oscilometru la Spitalul Victor Babes Timisoara, un aparat unic pentru zona de Vest a tarii
Oscilometru la Spitalul Victor Babes Timisoara, un aparat unic pentru zona de Vest a tarii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oscilometru-la-spitalul-victor-babes-timisoara-un-aparat-unic-pentru-zona-de-vest-a-tarii/
Spitalul Victor Babes Timisoara are un aparat unic in vestul Romaniei, dispozitiv care masoara rezistenta pulmonara pe caile respiratorii.
Oscilometrul este dispozitivul cu ajutorul caruia se poate stabili rigiditatea cailor respiratorii mari, cat si a celor mici, aflate la periferia plamanilor. Aparatul permite identificarea modificarilor structurale la nivelul sistemului respirator, transmite unitatea medicala intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, cu ajutorul oscilometrului se pot obtine date despre o posibila boala pulmonara obstructiva (BPOC, astm bronsic) sau restrictiva (fibroza pulmonara) prin stabilirea “rezistentei” cailor respiratorii. In multe cazuri aceasta este modificata in bolile pulmonare cronice inca de la inceput.
Tehnica folosita in cadrul acestei investigatii se numeste oscilometrie fortata si permite masurarea pasiva a mecanicii pulmonare, prin utilizarea undelor de sunet.
“Practic, putem evalua mecanica pulmonara cu ajutorul undelor de sunet generate cu ajutorul unui microfon incorporat in aparat, care sunt suprapuse peste respiratia normala. Modificarile fluxului respirator si ale presiunii cauzate de undele externe sunt utilizate pentru calcularea parametrilor care descriu rezistenta la fluxul de aer si reactanta plamanului la diferite frecvente. Se obtin, astfel. informatii importante despre inomogenitatea regionala si periferia pulmonara. Undele de fecventa mai joasa ajung mai in profunzime, pana la nivelul alveolelor, iar cele cu frecvente inalte doar pana in caile aeriene de mari dimensiuni. Modificarile de flux si presiune cauzate de undele extreme sunt utilizate apoi pentru calcularea parametrilor care descriu rezistenta la fluxul de aer”, spune dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorari Functionale – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
Potrivit sursei citate oscilometria fortata este o tehnica neinvaziva ce ofera informatii in timpul unei respiratii normale. Testul este foarte simplu de realizat si nu necesita o manevra fortata de respiratie, fiind util indeosebi in cazul copiilor si a persoanelor de varsta a 3-a.
“Tehnica necesita doar o cooperare minima, pasiva, a pacientului. Acesta sufla intr-o piesa bucala, avand nasul prins cu o clema speciala. In timpul respiratiei, undele de sunet se suprapun peste respiratia normala. Oscilometria fortata este o tehnica de investigatii mai sensibila decat bodypletismografia privind rezistenta pulmonara in cazul afectarii cailor aeriene periferice, iar parametrii masurati pot detecta modificari precoce in functia pulmonara, mai ales la fumatori, dar si pierderea controlului bolii la pacientii astmatici sau la pacienti cunoscuti cu alte boli pulmonare cronice. Mai mult, oscilometria fortata poate fi utilizata in situatii particulare, atunci cand spirometria nu este posibila. De asemenea, poate fi folosita si ca instrument de screening al bolilor pulmonare, alaturi de spirometrie”, spune Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorari Functionale – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
Le recomandam pacientilor ca in ziua testarii sa nu fumeze si sa nu faca efort fizic intens. In cazul efectuarii si a altor teste functionale, oscilometria fortata sa fie prima investigatie.
Pentru a beneficia de gratuitate la efectuarea acestei investigatii in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, este necesara o trimitere de la medicul penumolog si o programare in Ambulatoriul unitatii sanitare.
Etichete: oscilometrul, oscilometria fortata, rezistenta pulmonara, spitalul victor babes timisoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii