Dermatologie

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

Afectiuni cu risc in psoriazis

Specialistii atrag atentia ca psoriazisul nu este doar o boala dermatologica si ca interventia unei echipe multidisciplinare in tratament este absolut necesara. Lipsa de informare corecta in randul populatiei despre aceasta boala determina ca, de multe ori, pacientii cu psoriazis sa fie marginalizati si sa le fie afectata calitatea vietii.

Citeste ⇾

Psoriazis este un semnal de alarma in boala ficatului gras non – alcoolic

Boala ficatului gras non – alcoolic este o afectiune semnalata frecvent de specialisti in corelatie cu psoriazisul. Un studiu publicat in revista de specialitate “Journal of the American Academy of Dermatology” a analizat prevalenta bolii ficatului gras non – alcoolic la pacientii cu psoriazis dar si la cei care nu au fost diagnosticati cu psoriazis.

Citeste ⇾

Alimente care pot afecta pielea nerecomandate de medici in dieta

Recomandarea unei alimentatii sanatoase pacientilor face parte nu doar din preventia celor mai frecvente afectiuni, ci si din sustinerea unui stil de viata sanatos. Daca fructele care contin antioxidanti sau legumele cu betacaroten sunt recomandate intr-o dieta pentru o piele sanatoasa, exista o serie de alimente care pot afecta pielea.

Citeste ⇾

Rozacee-simptome, diagnostic, preventie

Rozaceea este o boala frecventa a pielii localizata la nivelul fetei. Se manifesta prin pete de culoarea rosie, eruptii papulopustuloase inflamatorii, care apar de obicei pe obraji, nas, frunte, barbie.  Se considera ca rozaceea afecteaza in proportie mai mare femeile decat barbatii, si apare de obicei la persoanele cu varsta intre 30-50 de ani.

Citeste ⇾

Dermatita-Simptome si preventie

Dermatita face parte din categoria alergiilor de piele care pot fi declansate de o serie de factori printre care caldura, un sistem imunitar slabit, infectii si anumite medicamente. Exista mai multe tipuri de alergii de piele, prin urmare diagnosticul medicului este esential pentru stabilirea alergenului si a tratamentului necesar. Doua dintre cele mai cunoscute tipuri […]

Citeste ⇾

Urticaria – Factori de risc si simptome

Urticaria – Factori de risc si simptome Urticaria se manifesta ca afectiune alergica prin prezenta umflaturilor pe piele, mancarimii si iritatiei. Leziunile de culoarea rosie pot sa apara in orice parte a corpului, pe fata, pe gat, pe limba, pe urechi. Iritatiile pot sa persiste de la cateva ore pana la cateva zile.

Citeste ⇾

Factorii care agraveaza acneea si comunicarea acestora de catre medicul de familie

Acneea este o afectiune a adolescentului, care apare la ambele sexe, cu frecventa mare la varste cuprinse intre 10 – 19 ani si se remite, de obicei, dupa varsta de 20 ani. Prezenta leziunilor de acnee poate duce la depresie, anxietate, izolare sociala; de aceea medicii de familie trebuie sa informeze pacientii despre factorii care […]

Citeste ⇾

Dermatita atopica – o afectiune ce debuteaza in copilarie

Cele mai recente statistici din domeniu arata ca dermatita atopica este prezenta in special in tarile economic dezvoltate si ca la nivel mondial incidenta acestei afectiuni se afla intr-o continua crestere, a atras atentia prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele Societatii Romane de Dermatologie (SRD).

Citeste ⇾

Cum sa prevenim si sa reducem acneea

Medicii dermatologi recomanda pacientilor cateva sfaturi simple pe care le pot pune in aplicare pentru prevenirea aparitiei acneei sau a agravarii starii pacientului care prezinta acnee. Pacientii trebuie sa stie ca acneea nu este contagioasa si nu apare din cauza unor infectii.

Citeste ⇾

Sfaturi practice pentru pacientii cu psoriazis

Psoriazisul – simptome si manifestari Prezentati-va la medic daca observati cruste detasabile, scuame sau roseata in zonele “favorite” pentru psoriazis: coate, genunchi, lombe, zona de insertie a parului la nivelul pielii capului. 

Citeste ⇾