Neurologice

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

Copilul cu ADHD, hiperactiv si neatent: cum poate fi ajutat?

Copilul tau este ca un uragan? Doboara tot ce-i iese in cale, este mai tot timpul lovit si zgariat, iar scoala s-a transformat intr-un front de lupta? Te-ai gandit ca poate fi unul dintre copiii cu ADHD?

Citeste ⇾

Semnale de alarma pentru tulburarile de comportament la copiii de 1 an

Tulburarile de comportament pot fi depistate la timp de catre medicul de familie printr-o colaborare activa parinti – medic. Sesizarea precoce a tulburarilor comportamentale contribuie decisiv la recuperarea copilului si la sansa unei vieti normale.

Citeste ⇾

Anxietatea sociala – Cauze, simptome, diagnostic

Anxietatea sociala se manifesta in principal ca o frica inexplicabila in fata unor situatii de interactiune sociala. Principala frica a acestor pacienti vine din credinta ca sunt urmariti, judecati si criticati de ceilalti. Specialistii considera ca anxietatea sociala poate sa apara frecvent la pacientii cu tulburare bipolara. Peste 30% dintre pacientii cu anxietate sociala sunt […]

Citeste ⇾

Tulburare obsesiv – compulsiva la copii – Simptome si tratament

Tulburarea obsesiv – compulsiva la copii se caracterizeaza in principal prin frici obsesive sau prin ritualuri care intervin in viata de zi cu zi, creand disconfort. Obsesiile se manifesta prin ganduri repetate, impulsuri care duc, in cele din urma, la anxietate si stres. De cele mai multe ori, aceste obsesii nu au un fundament real […]

Citeste ⇾

Depresia la copii si adolescenti – Cauze si tratament

Depresia la copii poate fi cauzata de un atasament nesecurizat fata de parinti, evenimente traumatizante in familie sau anumite probleme de sanatate ale membrilor familiei care ii afecteaza emotional si pe copii.

Citeste ⇾

Schizofrenia – Simptome, cauze, diagnostic

Schizofrenia afecteaza modalitatea in care bolnavul gandeste, se comporta, isi exprima emotiile, dezvolta relatiile sociale. Un pacient cu aceasta afectiune se poate confrunta si cu excluziunea sociala din cauza comportamentului sau neobisnuit.

Citeste ⇾

Disgrafia – Simptome si masuri in functie de varsta copilului

Disgrafia este o tulburare neurologica care afecteaza scrisul pacientului. Un copil cu disgrafie va avea un scris dezordonat si incorect. La copii, afectiunea este descoperita in momentul in care copilul incepe sa scrie. Disgrafia la adulti este asociata de obicei cu o trauma la nivelul creierului.

Citeste ⇾

Tulburarea bipolara – Simptome si controlul afectiunii

Tulburarea bipolara este o afectiune in care starea pacientului oscileaza in episoade maniacale sau depresive. Simptomele principale in tulburarea bipolara sunt trecerile subite de la o stare extrema de fericire la starea opusa, de tristete, confuzie, extenuare. In cazuri extreme, persoane care sufera de tulburari bipolare poate alege sa se sinucida.

Citeste ⇾

Crizele epileptice – forme de manifestare si riscuri

Epilepsia este o boala cronica si se manifesta prin crizele repetate. Crizele se pot manifesta diferit de la un bolnav la altul de aceea este foarte important ca medicul sa ofere indicatii atat pacientului cat si familiei cum anume trebuie intervenit in cazul unei crize.

Citeste ⇾

Simptome ale dislexiei in functie de varsta copilului

Dislexia poate sa diferentieze in simptome de la o persoana la alta, mai ales la varste diferite. Diagnosticarea dislexiei la copii este importanta pentru remedierea problemelor pe care le are copilul in scriere si citire si pentru facilitarea activitatilor scolare la care ia parte.

Citeste ⇾