Pacientii cu artrita reumatoida pot fi tratati cu medicamente de ultima generatie
Pacientii cu artrita reumatoida pot fi tratati cu medicamente de ultima generatie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-cu-artrita-reumatoida-pot-fi-tratati-cu-medicamente-de-ultima-generatie/
Artrita reumatoida este o boala cronica autoimuna sistemica, caracterizata prin inflamatia si distrugerea progresiva a articulatiilor.
Artrita (poliartrita) reumatoida este o afectiune frecvent diagnosticata in toate tarile, indiferent de clima. Aproximativ 10% dintre afectiunile reumatologice sunt reprezentate de artrita reumatoida, aceasta fiind cea mai frecvent intalnita afectiune reumatismala inflamatorie in practica medicala. Artrita reumatoida este mai des intalnita in randul persoanelor de sex feminin (un barbat afectat la trei femei). Incidenta maxima a bolii se regaseste la persoanele cu varsta intre 40 si 50 de ani. Potrivit statisticilor, in Romania, aproximativ 1% din populatie sufera de artrita reumatoida.
Concret, boala este o adevarata povara economica pentru pacienti, familiile lor si sistemele de asistenta medicala, fiind nevoie in permanenta de noi optiuni terapeutice care sa imbunatateasca speranta de viata, dar mai ales calitatea vietii persoanelor afectate.
Accesul la medicamente de ultima generatie este esential pentru pacientii romani. Vestea buna este ca in prezent, exista medicamente noi care au rolul de a creste calitatea vietii acestor pacienti.
“Aplicarea precoce a unei terapiei potrivite si un management intensiv al bolii pot preveni instalarea deficitului functional ireversibil. Pentru aceasta, un prim obiectiv il constituie remisia sau scaderea activitatii bolii, reprezentata prin: obtinerea unui maxim de imbunatatire functionala, oprirea leziunilor articulare radiologice, mai putina durere, mai putina oboseala, imbunatatirea activitatilor zilnice, sociale, inclusiv la locul de munca. Si totusi obiectivul remisiei ramane la nivel aspirational pentru multi pacienti! Insa astazi, pacientii au acces la medicamente a caror substanta activa este de genul imuno-supresor, adica medicamente care pot reduce activitatea sistemului imunitar. Concret, acesta actioneaza prin blocarea activitatii enzimelor cunoscute sub denumirea de “Kinaze Janus”, care joaca un rol important in procesul de inflamare si degradare a articulatiilor din artrita reumatoida” a declarat prof. dr. Ruxandra Ionescu, presedinte al Societatii Romane de Reumatologie, conform unui comunicat de presa.
Autor: Anca Rusen
0 Comentarii