Pacientii cu BPOC care sunt dependenti de oxigen se confrunta cu un risc mai mare de deces din cauze non-respiratorii

06/07/2011

Pacientii cu BPOC care sunt dependenti de oxigen se confrunta cu un risc mai mare de deces din cauze non-respiratorii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-cu-bpoc-care-sunt-dependenti-de-oxigen-se-confrunta-cu-un-risc-mai-mare-de-deces-din-cauze-non-respiratorii/

Este foarte posibil ca pacientii cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), care primesc terapie pe termen lung cu oxigen, sa moara nu doar din cauze respiratorii, ci si din cauza afectiunilor cardiovasculare sau a unor maladii non-respiratorii, conform unui studiu realizat de cercetatorii suedezi, publicat in American Journal of Respiratory Critical Care Medicine.

“Am plecat de la ipoteza potrivit careia, in ultimii ani, mortalitatea in randul pacientilor cu BPOC a crescut, iar numarul deceselor din cauze non-respiratorii, cum ar fi bolile cardiovasculare, este din ce in ce mai mare”, a spus unul dintre investigatori. Pentru realizarea studiului prospectiv, cercetatorii au alcatuit un esantion din peste 7.500 de pacienti (mai mult de 4.000 au fost femei), care urmau o terapie pe termen lung cu oxigen si figurau in Registrul National de Terapie cu Oxigen din cadrul Societatii suedeze de medicina respiratorie.

Studiul a inclus masurarea mai multor parametri: presiunea arteriala a oxigenului si a dioxidului de carbon, volumul de aer expirat maximal in prima secunda (VEMS), capacitatea vitala fortata, istoricul de fumator, doza prescrisa de oxigen, durata pe zi a tratamentului cu oxigen. Rezultatele au aratat ca, pe durata studiului (intre anii 1987 si 2004), s-a inregistrat un numar relativ egal de femei si barbati care au decedat, iar riscul total de deces a crescut cu 1,6% pe an. De asemenea, s-a observat ca, desi a ramas principala cauza de deces, mortalitatea cauzata de BPOC a scazut cu aproximativ 30%, iar riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare a crescut cu peste 60%.

“Una dintre principalele constatari este ca, per total, de-a lungul studiului, mortalitatea a crescut in randul pacientilor cu BPOC care se gaseau in  terapie pe termen lung cu oxigen. S-a constatat, de asemenea, si o schimbare a cauzelor de deces, cele respiratorii si cancerul pulmonar fiind inlocuite de cauze cardiovasculare, inclusiv boala cardiaca ischemica”, a precizat unul dintre cercetatori. In opinia sa, cresterea varstei pacientilor care incep terapia pe termen lung cu oxigen, si de asemenea, o scadere a consumului de tutun, ar putea fi partial responsabile de aceasta schimbare a datelor referitoare la cauzele de deces.

Potrivit studiilor anterioare, se pare ca riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare creste odata cu varsta.“In opinia noastra, mecanismul care sta la baza cresterii atat a mortalitatii in general, cat si a mortalitatii din cauze non-respiratorii este reprezentat de faptul ca pacientii sufera de un numar din ce in ce mai mare de afectiuni care  coexista si astfel ei devin mult mai vulnerabili pe masura ce imbatranesc”, au precizat cercetatorii suedezi.

“Medicii care trateaza BPOC si administreaza o terapie pe termen lung cu oxigen trebuie sa tina cont de aceste schimbari si sa monitorizeze celelalte afectiuni care ar putea sa influenteze riscul de deces la acesti pacienti”, au concluzionat ei.

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: