Pacientii nu isi dau seama de gravitatea simptomelor de BPOC!
Pacientii nu isi dau seama de gravitatea simptomelor de BPOC!
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-nu-isi-dau-seama-de-gravitatea-simptomelor-de-bpoc/
S-a constat statistic ca pacientii nu isi dau seama de gravitatea si semnificatiile simptomelor precum dispneea (senzatie de sufocare) si tusea cronica. Acestia le atribuie fie inaintarii in varsta, fie pierderii conditiei fizice, fie strict fumatului ori oboselii cronice. Veti intalni la pacienti afirmatii de tipul: “e normal sa obosesc cand urc scarile pentru ca am o varsta!” sau “tusesc ca toti fumatorii”.
Pacientii nu constientizeaza ca aceste simptome au la baza modificari pulmonare.Pacientii incep sa evite eforturile fizice deosebite care ii impiedica sa respire normal, apoi dupa un timp constata ca au dificultati de respiratie si la eforturile fizice medii. Majoritatea isi pun problema sa se adreseze medicului abia cand simptomele devin invalidante: nu mai pot urca scari, nu mai pot cara cumparaturile de la piata, etc. La acest moment pacientii au deja functia pulmonara deteriorata in proportie de 50% !Asadar, medicii de familie trebuie sa fie atenti la riscul crescut de BPOC la pacientii fumatori! Indiferent de motivul pentru care acestia se prezinta la medic, trebuie adresata intrebari cheie: Fumati? Obositi? Tusiti? Cand evaluati raspunsul, trebuie sa fiti foarte atent la tacticile de manipulare a raspunsului pe care pacientul le practica involuntar pentru a-si construi o imagine buna despre sanatatea sa. Trebuie sa intelegem ca fumatul in special este o dependenta serioasa, iar pacientului ii vine greu sa atribuie acestuia aparitia unei afectiuni serioase.
Despre intrebarile cheie si alte detalii gasiti in cursul ” Managementul pacientului cu BPOC”, postat pe platforma noastra.
Stire realizata de Echipa de redactie FormareMedicala.ro
Material realizat cu sprijinul dr. Daciana Toma, coator al cursului ” Managementul pacientului cu BPOC”
Autor: Dorina Pirau
0 Comentarii