Pacientii si medicii de familie, vinovatii de serviciu din sistemul de sanatate

02/07/2019
Pacientii si medicii de familie, vinovatii de serviciu din sistemul de sanatate

Pacientii si medicii de familie, vinovatii de serviciu din sistemul de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-si-medicii-de-familie-vinovatii-de-serviciu-din-sistemul-de-sanatate/

In ultimele saptamani, medicii de familie din Bucuresti au fost notificati de catre Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti (CASMB) ca sunt amendati cu sume colosale, de ordinul a zeci de mii de lei, reprezentand contravaloarea tratamentelor prescrise pacientilor lor diagnosticati cu hepatita sau insuficienta renala cronica eliberate intre anii 2014 – 2016.

Pacientii care au beneficiat de retete sunt pacienti care au fost diagnosticati in spital cu hepatita virala si au primit la externare recomandari de tratament conform protocoalelor de tratare a afectiunilor pe care le aveau.

Recomandarile au fost aprobate suplimentar de comisiile de specialitate ale caselor de asigurari, iar aprobarile au fost transmise medicilor de familie care au prescris pe durata valabilitatii aprobarii si conform recomandarii, respectand dreptul constitutional al oricarui cetatean al tarii sa aiba acces la tratamentul de care are nevoie pentru afectiunea sa.

Toti medicii controlati, gasiti “vinovati”

Astfel, reprezentantii Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti (AMFB) si ai Patronatului Medicilor de familie Bucuresti ( PMFB) au declarat, marti, ca isi apara membrii medici de familie atat in fata presiunii imorale imense la care sunt supusi de catre CASMB, cat si in instanta de judecata pentru anularea amenzilor nejustificate.

Toti medicii care au fost controlati in urma raportului Curtii de Conturi au fost gasiti cu cate o vina administrativa de acest gen. Ei sunt membri ai organizatiilor noastre si au fost sfatuiti sa depuna contestatii si sa justifice ce s-a intamplat gresit de considera Casa Bucuresti ca datoreaza bani. Inclusiv eu am dus justificari pentru cele trei persoane “cu probleme”. Asteptam raspunsul la aceste contestatii si speram sa ne fie luate in considerare explicatiile. Daca nu se va intampla asta, intentionam sa actionam in instanta. Nu mai avem incredere. Experientele de pana acum ne-au demonstrat ca, in general, Comisia de Arbitraj sustine opinia Casei de Sanatate. Nu avem pana acum experienta unor dosare rezolvate favorabil medicului”, ne-a declarat dr. Marina Pircalabu, presedintele PMFB.

Anularea rapoartelor de control

O solutie pentru rezolvarea acestei crize ar fi anularea rapoartelor intocmite de Curtea de Conturi care au stat la baza notificarilor de plata primite de cei peste 120 de medici din Bucuresti pana in prezent.

Vrem anularea acelor rapoarte de control pentru ca degeaba ni se zice “nu mai esti dator”, la controlul urmator se intampla exact acelasi lucru. Trebuie sa fie stopata aceasta atitudine. Adica, peste tot unde nu exista un prejudiciu medicul nu poate fi pus sa plateasca tratamentul pe care l-a luat pacientul. Si trebuie facute ajustari legislative in protocoalele de prescriere asa incat noi sa nu mai fim culpabili in cazul in care se intampla la fel“, a mai adaugat medicul de familie Marina Pircalabu.

“Aceste lucruri trebuie sa se opreasca aici”

Ca aceasta situatie nu este una normala o spun si alti medici, de alte specialitati, care iau apararea medicilor de familie intarind ideea ca acestia nu au facut nimic gresit.

Mie mi se pare ca trebuie facuta o intalnire comuna la cel mai inalt nivel intre presedintele Casei, ministrul Sanatatii si cei de la Curtea de Conturi care au facut aceste evaluari si sa se gaseasca o solutie de comun acord, fiindca nu e vorba de niciun prejudiciu ci pur si simplu de formalism, iar aceste lucruri trebuie sa se opreasca aici. Nu este vorba de nicio vina, ci pur si simplu de o disfunctionalitate ce tine de hartii care n-are legatura nici cu starea de sanatate a pacientului si nici cu eliberarea medicamentului“, a declarat pentru Formare Medicala, prof univ. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului “Matei Bals” din Capitala.

Continut educational:

O actiune concertata impotriva medicinei de familie?

Aceasta nu este o situatie singulara. Medicii de familie se plang de ani de zile ca sunt practic hartuiti cu tot felul de notificari, imputari, solicitari si obligatii din cele mai anormale si descurajante pentru profesia de medic.

Avand in vedere ca nu este prima data cand se intampla asa ceva, deja devine suspect. Mie mi se pare ca e o chestiune programata. Cred ca e o actiune concertata impotriva medicinei de familie, ca sa fie anihilata, putinele bastioane cumva de liberalism medical care mai exista. Altfel nu-mi explic cum toate aceste imputari, cu asa sume immense, pot sa vina la un medic. Practic, lui acum i se cere cam toti banii pe care ii castiga intr-un an, iar aici ma refer la castigul cabinetului, nu al lui personal“, a declarat pentru Formare Medicala Dr. Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti Ilfov.

Medicii de familie mai transmit ca este contrar juramantului lui Hippocrate, Constitutiei Romaniei si valorilor morale sa impiedici accesul pacientilor la tratamentul care le salveaza viata si “solicita factorilor de decizie sa afirme public ce anume este mai important: accesul la tratament sau cine semneaza reteta.”

Etichete: controale medici de familie, sanctiuni medici de familie, PMFB, AMFB

 

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Nacu Alexandru says:

    SUNt in consens cu demersul care trebuie facut.In fiecare an suntem hartuiti de organe de control ale cjas pentru motive care nu tin de exercitarea profesiei de medic.Suntem tratati ca niste slugi fara demnitate,ni se stirbeste probitatea profesionala cu buna stiinta .De unde si pana unde curtea de conturi are legatura cu meseria de medic si cu deontologia profesionala .Gata, trebuie sa ne recuperam prestanta.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: