Pacientii sunt alaturi de medicii de familie

04/01/2018

Pacientii sunt alaturi de medicii de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-sunt-alaturi-de-medicii-de-familie-2/


Reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor sustin solicitarile medicilor de familie.

“Noi am sustinut demersurile medicilor. Practic, toate problemele, toata birocratia, tot ce inseamna pus pe drumuri, noi le intampinam. Practic, asupra noastra sunt efectele acestui contract-cadru pe care medicii il semneaza si care de multe ori vedem cum noi ne impiedicam – ba cu sistemul informatic care nu merge, ba cu trimiterea ca trebuie sa mergem la medicul specialist si retetele. Am sustinut si sustinem demersul medicilor de familie. In partea a doua, faptul ca exista posibilitatea ca noi sa nu beneficiem de serviciile medicilor de familie este o problema mare pentru pacienti in special pentru cei cronici care au nevoie de trimiteri, care au nevoie de retete, care au nevoie de serviciile medicilor de familie, indiferent cum si in ce fel, ceea ce ne pune intr-o situatie foarte dificila”, a declarant Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, potrivit Agerpres.

In opinia sa, autoritatile ar trebui sa considere medicina de familie o parte importanta a sistemului de sanatate, avand in vedere ca se doreste ca aceasta sa se ocupe de partea de preventie si depistare precoce.

” Sunt foarte dezamagit pentru ca autoritatile din Romania nu considera medicina de familie o parte importanta din sistemul de sanatate. Am vazut ca medicii au cerut salarii mai mari si cat de cat s-a incercat echilibrarea salariilor, cresterea acestora. Rezidentii tot la fel, dar in acelasi timp medicina de familie a fost lasata la urma, cu toate ca pretentiile noastre sunt mari. Vrem sa facem preventie prin medicina de familie, vrem sa facem depistare precoce, vrem sa facem foarte multe lucruri, dar nu ne uitam in gradina medicinii de familie. Fara ei nu putem merge mai departe, cel putin bolnavii cronici, dar si autoritatile trebuie sa considere medicina de familie o parte importanta din sistemul de sanatate”, a mai precizat Ganescu conform sursei mentionate.

Si presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, a spus ca sustine revendicarile medicilor de familie.

“Nu neaparat am sustinut sa nu ne mai acorde consultatii. Nu vrem ca masura de protest sa fie manifestata prin a ne bloca accesul la servicii medicale, dar ii intelegem pe medicii de familie pentru ca aceasta procedura de protest se adreseaza Guvernului, Ministerului Sanatatii, respectiv CNAS, iar revendicarile lor ne privesc in mare majoritate si pe noi pacientii pentru ca toate duc catre interesul pacientului, inclusiv finantarea. In ultimii ani s-a transformat medicina de familie intr-un act birocratic. Nu mai este un act medical. (…) Cabinetul medicului de familie a saracit in continuu din cauza stagnarii tarifarii, plafonarii venitului cabinetului de medicina familiei. (…) A ajuns medicul cu cel mai mic salariu din sistemul de sanatate. Spitalele si-au marit salariile in ultimii ani”, a declarat Vasile Barbu pentru Agerpres.

El a afirmat ca medicii de familie au dreptate in privinta finantarii si in ce priveste partea de birocratie a sistemului.

Cei mai multi medici de familie au anuntat ca isi vor continua protestul si nu vor semna actele aditionale la contractul-cadru cu Casa Nationala de Sanatate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: