Pana in 2030, 2,4 milioane de europeni vor suferi de Parkinson

12/04/2013

Pana in 2030, 2,4 milioane de europeni vor suferi de Parkinson

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pana-in-2030-24-milioane-de-europeni-vor-suferi-de-parkinson/

poza consult medicalCele mai recente date privind incidenta maladiei Parkinson arata ca in Europa exista 1,2 milioane de bolnavi afectati de Parkinson si se asteapta ca pana in 2030 numarul acesta sa fie de doua ori mai mare.

Conform datelor furnizate de Asociatia Romana AntiParkinson, in Romania sunt tratati aproximativ 70.000 de bolnavi afectati de aceasta maladie, dar exista un numar mai mare de pacienti cu Parkinson, care nu sunt inca diagnosticati si monitorizati. Aceasta situatie este cauzata de faptul ca dotarile necesare si personalul medical specializat pe aceasta afectiune sunt insuficiente si de cele mai multe ori pacientii ajung la un consult de specialitate cand deja manifestarile Parkinson sunt evoluate. O alta cauza care explica diagnosticarea tarzie a bolii Parkinson este reprezentata de lipsa informarii in randul pacientilor, care de cele mai multe ori confunda simptomele bolii sau le ignora.

Simptomele comune ale maladiei Parkinson sunt reprezentate de tremorul la nivelul mainilor si al picioarelor, scaderea vitezei miscarilor si a amplitudinii acestora, rigiditate musculara. Cel mai adesea Parkinsonul afecteaza persoanele trecute de 55 de ani, insa unul din 10 pacienti bolnavi de Parkinson manifesta primele simptome chiar inainte de a implini 40 de ani.

In Romania tratamentul medicamentos pentru un pacient bolnav de Parkinson poate depasi suma de 3.000 RON lunar, in timp ce interventiile chirurgicale care pot imbunatati calitatea vietii acestor bolnavi ajung la sume de 30.000–80.000 RON. Lipsa fondurilor ii impiedica pe pacienti sa beneficieze de aceste interventii chirurgicale, motiv pentru care boala avanseaza semnificativ, iar capacitatea de memorare si cea congnitiva ale pacientilor aflati pe listele de asteptare scad dramatic.

“Tratamentele disponibile astazi sunt rezultatele cercetarilor stiintifice aprofundate din ultimii ani, care se continua astazi deoarece sanatatea mintala este o prioritate la nivel global. Conform ultimului raport PhRma, in prezent, peste 30 de medicamente destinate bolii Parkinson si peste 600 de medicamente destinate bolilor neurologice se afla in cercetare si dezvoltare”, sustine Dan Zaharescu, director executiv adjunct la Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Parkinson este o boala degenerativa si invalidanta, ale carei cauze nu sunt inca stiute. Semnele si simptomele maladiei sunt progressive si de cele mai multe ori nespecifice, motiv pentru care este subdiagnosticata. In prezent tratamentele pentru maladia Parkinson nu au drept finalitate vindecarea bolii, ci doar ameliorarea manifestarilor si incetinirea evolutiei acesteia.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: