Pasi de urmat pentru a beneficia de servicii de depistare, confirmare si monitorizare a bolilor

22/11/2024
Pasi de urmat pentru a beneficia de servicii de depistare, confirmare si monitorizare a bolilor

Pasi de urmat pentru a beneficia de servicii de depistare, confirmare si monitorizare a bolilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pasi-de-urmat-pentru-a-beneficia-de-servicii-de-depistare-confirmare-si-monitorizare-a-bolilor/

Persoanele asigurate pot beneficia de servicii de preventie, de depistare, confirmare si monitorizare a bolilor grave, decontate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate, a informat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Potrivit institutiei, pentru a beneficia de servicii de preventie, o persoana asigurata trebuie sa urmeze cativa pasi:

1. Se programeaza si se prezinta la o consultatie de preventie la medicul de familie. Consultatiile de preventie pentru persoanele asigurate se acorda pe grupe de varsta, fiind decontate de casa de asigurari de sanatate astfel:

  • la externarea din maternitate si la 1,2,4,6,9,12,15,18,24,36 de luni pentru copiii cu varsta intre 0 si 3 ani;
  • o data pe an, pentru persoanele cu varsta intre 4 si 18 ani;
  • doua consultatii pe an pentru persoanele cu varsta intre 18 si 39 ani;
  • pana la 3 consultatii pe an pentru persoanele peste 40 de ani care nu sunt in evidenta medicului de familie cu alte afectiuni cronice;
  • pana la 2 consultatii pe an pentru persoanele de peste 40 de ani care sunt in evidenta medicului de familie cu afectiuni cronice.

2. Medicul de familie va evalua riscul ca pacientul sa aiba o boala ascunsa, fara simptome. In functie de evaluare, medicul poate decide sa trimita pacientul la analize medicale de preventie gratuite si ii va inmana acestuia un bilet de trimitere (formular dedicat, marcat cu PREV 1….7).

3. Medicul de familie va interpreta si rezultatul analizelor, in cursul unei noi consultatii de preventie, iar pe aceasta baza va decide daca pacientul trebuie trimis la un medic de specialitate in ambulatoriu sau la spital, pentru diagnosticarea ori confirmarea unei boli grave si pentru stabilirea tratamentului adecvat. Tot medicul de familie va consilia pacientul in scopul reducerii factorilor cu risc asupra sanatatii din viata acestuia (fumat, consum de alcool, alimentatie nesanatoasa, stress etc.).

4. Medicul de familie poate trimite pacientul sa efectueze analize medicale de depistare a unor boli si daca, in cursul unei consultatii in scop terapeutic, are suspiciunea ca pe langa afectiunea pentru care s-a prezentat pacientul la consultatie, ar mai putea exista si o astfel de boala ascunsa.

5. In cazul in care pacientul persoana asigurata a fost diagnosticat cu o boala cronica, acesta beneficiaza de consultatii periodice lunare gratuite la medicul de familie pentru supravegherea evolutiei bolii, continuitatea terapiei, screeningul complicatiilor, educatia privind ingrijirea si autoingrijirea etc. Daca medicul de familie, in urma evaluarii riscului dezvoltarii altor afectiuni, constata ca pacientii respectivi au anumite simptome sau rezultate ale analizelor in afara valorilor normale, poate acorda in plus si consultatii de monitorizare activa (management de caz) pentru bolile cronice cu impact major (risc cardiovascular inalt – hipertensiunea arteriala, dislipidemia si diabetul zaharat tip 2; astmul bronsic, boala pulmonara cronica obstructiva– BPOC si boala cronica de rinichi).

6. Totodata, in cazul acutizarii afectiunilor cronice sau a prezentei oricaror simptome a caror provenienta trebuie clarificata, pacientii se prezinta la medicul de familie care, in urma evaluarii stabileste conduita terapeutica. Pentru orice afectiune acuta/subacuta/acutizare a unei boli cronice casa de asigurari de sanatate deconteaza medicilor de familie inca doua consultatii pentru fiecare episod de boala, in afara consultatiilor periodice anterior mentionate. In urma efectuarii consultatiilor, medicul de familie poate elibera bilete de trimitere (inclusiv pentru investigatii medicale paraclinice) sau alte documente.

7. Daca la orice consultatie medicul de familie va avea suspiciunea ca pacientul are o forma de cancer (boala oncologica), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii il va putea trimite, dupa caz:

  • sa efectueze analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, ale caror rezultate vor fi apoi integrate tot de medicul de familie;
  • sa fie consultat ambulatoriu de un medic specialist;
  • sa fie internat in regim de spitalizare de zi ori continua.

Biletele de trimitere pentru cazurile suspecte oncologic vor fi marcate cu initialele SO.

8. Pe baza biletului de trimitere, medicul specialist din ambulatoriu va putea acorda pacientului persoana asigurata consultatii pentru depistarea afectiunilor oncologice (se deconteaza maximum 3 consultatii pe asigurat, intr-un interval de maxim 60 de zile calendaristice de la data acordarii primei consultatii, prezentarea la a doua si a treia consultatie consultatie facandu-se direct, fara alt bilet de trimitere). De asemenea, medicul specialist va putea efectua proceduri diagnostice si servicii medicale in scop diagnostic – caz. Dupa caz, medicul specialist va putea elibera pacientului bilete de trimitere (marcate SO), pentru:

  • un alt medic specialist;
  • analize de laborator, radiografii, ecografii, investigatii de inalta performanta;
  • spitalizare de zi ori continua.

9. Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la specialistul din ambulatoriu marcate SO, in spitalizare de zi se va efectua: diagnosticarea afectiunii oncologice, evaluarea extensiei tumorale, evaluarea statusului clinico-biologic al pacientului cu afectiune oncologica. Se recomanda ca aceste servicii sa fie efectuate in maximum 28 de zile de la deschiderea primei foi de spitalizare de zi. Tot in spital se pot efectua si servicii medicale in scop diagnostic-caz pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin si a cancerului de san.

10. Dupa confirmarea diagnosticului de boala oncologica, pacientul asigurat va putea fi inclus in Programul national de oncologie.

11. De asemenea, persoanele asigurate pot beneficia de servicii medicale de ingrijire la domiciliu, tratamente de recuperare atat in ambulatoriu cat si in sanatorii, servicii de transport sanitar neasistat, medicamente compensate, dispozitive medicale etc.

Etichete: servicii medicale de preventie, servicii medicale depistare boli, servicii medicale decontate, bilet de trimitere, cnas

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: