Patru industrii care ucid | OMS: Constituie un obstacol major in calea politicilor de preventie

14/06/2024
Patru industrii care ucid | OMS: Constituie un obstacol major in calea politicilor de preventie

Patru industrii care ucid | OMS: Constituie un obstacol major in calea politicilor de preventie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/patru-industrii-care-ucid-oms-constituie-un-obstacol-major-in-calea-politicilor-de-preventie/

Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili si alcoolul sunt responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an in Europa, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care solicita o mai buna reglementare in acest sens, transmite AFP.

Aceste “patru industrii ucid, potrivit directorului OMS Europa, Hans Kluge, cel putin 7.000 de persoane in fiecare zi” in intreaga regiune, care include 53 de tari si se extinde in Asia Centrala, relateaza si Agerpres.

“Tacticile industriei includ exploatarea persoanelor vulnerabile prin strategii de marketing directionat, inselarea consumatorilor si afirmatiile false cu privire la beneficiile produselor lor sau la respectarea mediului”, a afirmat Kluge, citat intr-un comunicat.

Aceste tactici submineaza lupta impotriva afectiunilor netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, care se afla la originea a patru din zece decese in Europa.

Pentru OMS, prin promovarea produselor lor, gigantii din domeniile tutunului, alimentatiei, combustibililor fosili si alcoolului interfereaza cu eforturile de prevenire si control al unor boli, precum cancerul sau diabetul.

Practicile marilor grupuri alimenteaza inegalitatile si recurenta in cazul cancerului, bolilor cardiovasculare si respiratorii cronice si al diabetului.

Acestea “constituie un obstacol major in calea politicilor de preventie”, a deplans OMS, adaugand ca ele “maximizeaza beneficiile si compromit sanatatea publica”.

In vederea protejarii populatiilor, OMS recomanda aplicarea unor reglementari mai stricte, in special in ceea ce priveste comercializarea produselor daunatoare sanatatii, practicile monopoliste, impozitarea multinationalelor si exploatarea populatiilor vulnerabile in perioade de criza. “Fiintele umane trebuie sa aiba intotdeauna prioritate inaintea profitului”, a insistat Kluge.

La nivel mondial, tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili si alcoolul, promovate de lobby-urile industriale, sunt responsabile pentru 19 milioane de decese pe an.

Etichete: OMS, industrii care ucid, preventie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: