Patru milioane de carduri de sanatate activate

21/04/2015

Patru milioane de carduri de sanatate activate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/patru-milioane-de-carduri-de-sanatate-activate/

vasileciurcheaPana la aceasta data au fost activate 4 milioane de carduri de sanatate. Cardul de sanatate va fi utilizat ca instrument unic de validare a serviciilor medicale de la 1 mai.

“De la 1 mai, cardul de sanatate intra in vigoare si vom valida doar acele servicii confirmate de card. Pentru cetatenii care inca nu au primit cardul vom elibera o adeverinta daca cardul nu a fost tiparit sau nu-l doresc din motive de constiinta, religie sau altceva. Daca nu a fost trimis de Casa si cardul este la Casa, il pot ridica de acolo cu o cerere sau de la medicul de familie. (…) Sunt aproximativ 4 milioane de carduri activate din aproximativ 14 milioane tiparite”, a declarat Vasile Ciurchea, citat de Agerpres.

Astazi, 21 aprilie, la Senat a avut loc dezbaterea “Drepturile pacientilor — intre teorie si practica”, organizata de Comisia pentru drepturile omului si Comisia pentru sanatate din Senat. 

Cu aceasta ocazie, conducerea Casei a mai transmis pacientilor sa nu lase cardul la niciun furnizor de servicii medicale si sa il prezinte ori de cate ori beneficiaza de un serviciu medical.

“Sa tinem cont ca importante sunt cardurile activate pentru un serviciu medical, si nu doar sa-mi activez cardul pentru ca vreau sa fie activat. Nu exista termen pentru activare. Pot sa-l activez si peste doi ani, daca nu ai nevoie de niciun serviciu medical. Nu expira cardul, nu se intampla absolut nimic”, a mai precizat presedintele CNAS, conform Agerpres.

In cadrul dezbaterii, un mesaj clar a fost transmis si catre spitale si alti furnizori de servii medicale.

“Spitalele trebuie sa fie pregatite cu cititoare, pentru ca de validarea serviciului cu cititorul depinde rambursarea. Nu pot sa-mi imaginez ca un spital care face nu stiu cate servicii nu doreste sa-i fie si rambursate. Si atunci, sigur si-au luat cititoare sau isi vor cumpara. Nu vreau sa se inteleaga ca in spitale exista atatea cititoare cati pacienti sunt. In spital cardul se foloseste la internare si la externare. Ne intereseaza perioada cat pacientul a stat in spital, pentru a nu exista servicii suprapuse pentru aceasta perioada”, a incheiat Vasile Ciurchea.

Modificarile aduse la contractul–cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale si normelor metodologice de aplicare in anul 2015 au intrat in vigoare la data de 1 aprilie 2015 si aduc o serie de noutati menite sa  asigure un acces mai bun al pacientilor la serviciile medicale si sa intareasca disciplina contractuala in sistemul de sanatate publica.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: