Pe 7 aprilie 2016, Ziua Mondiala a Sanatatii are ca tema principala Diabetul Zaharat
Pe 7 aprilie 2016, Ziua Mondiala a Sanatatii are ca tema principala Diabetul Zaharat
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pe-7-aprilie-2016-ziua-mondiala-a-sanatatii-are-ca-tema-principala-diabetul-zaharat/
Una dintre cele mai importante manifestari din domeniul diabetologiei romanesti, din ultimii ani, se va desfasura in perioada 5-9 aprilie 2016, la Bucuresti.
Pe durata a cinci zile de program, profesionistii din diabet, autoritatile competente, precum si reprezentantii asociatiilor de pacienti din Romania vor lua parte la o serie de patru manifestari, fiecare avand un specific diferit. Evenimentele se vor derula in contextul Zilei Mondiale a Sanatatii 2016, marcata, in fiecare an, pe 7 aprilie si care, anul acesta, are ca tema generala diabetul zaharat.
„Evenimentele organizate cu aceasta ocazie se vor desfasura sub denumirea generica Problematica diabetului in Romania. Aceasta in conditiile in care, la fel ca si in restul lumii, studii recente efectuate in tara noastra privind prevalenta diabetului si a unor complicatii ale sale (neuropatia, amputatiile) au relevat date care trebuie sa ingrijoreze atat pacientii si medicii, cat si decidentii nostri in politica pentru sanatate. Speram ca fiecare manifestare integrata in cadrul acestor evenimente sa contribuie la definirea celor mai potrivite actiuni de combatere a diabetului si de ingrijire si tratament pentru persoanele cu diabet din Romania. Acestea trebuie sa reprezinte obiective puternice si pe agenda institutiilor de profil din tara noastra” a declarat conf. univ. dr. Ioan A. Veresiu, Presedinte Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, co-organizatorul stiintific al evenimentelor.
Ziua de 5 aprilie va fi dedicata unei dezbateri publice cu tema „Problematica diabetului zaharat in sistemul de sanatate romanesc” si va consta intr-o intalnire intre autoritati, medici diabetologi si din domenii conexe, asociatii de pacienti si reprezentanti ai mass-mediei.
Pe 6 aprilie se va desfasura evenimentul „Preventie – Educatie – Control”, in cadrul caruia va avea loc prezentarea centrelor de diabet din tara, proiectele in care sunt implicate, si vor fi acordate diplome celor care contribuie la lupta impotriva diabetului zaharat.
7 aprilie va fi o zi in care se va face auzita „Vocea persoanei cu diabet: Pacientul cu diabet, in sistemul de sanatate din Romania”.
Evenimentul va fi organizat sub forma unui Forum la nivel national al asociatiilor persoanelor cu diabet din Romania, in cadrul caruia va fi prezentat si proiectul „Carta Alba a Diabetului” (partener: Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania).
Intre 8-9 aprilie medicii diabetologi se vor reuni cu prilejul Simpozionului National „Noutati in tratamentul diabetului zaharat. Ingrijirea persoanelor cu diabet, raportata la ultimele ghiduri”.
„Diabetul zaharat este o boala care se raspandeste epidemic la nivel mondial, in special in tarile in curs de dezvoltare, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a evidentiat ca in 2014 prevalenta diabetului era de aproximativ 9% la adultii cu varsta peste 18 ani. In 2015, diabetul a produs 5 milioane de decese, la nivel international. Acestea sunt doar cateva dintre semnele alarmante care ne conduc la initiative precum seria de evenimente Problematica diabetului in Romania. Aceste evenimente sunt binevenite si necesare, amintindu-ne tuturor ca lupta impotriva diabetului se duce prin informare constanta si masuri concrete”, a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, membru in Consiliul de Conducere al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana in 2030, exista pericolul ca diabetul sa reprezinte cea de-a saptea cauza de deces, pe glob.1
„Epidemia de diabet nu ocoleste nici tara noastra, aproximativ 2 milioane de persoane traind in Romania cu aceasta boala. Evenimentele care se petrec in toata lumea de Ziua Mondiala a Sanatatii, si care au ca tema diabetul zaharat, reprezinta o necesitate in evidentierea problematicii diabetului. Totodata ne propunem informarea opiniei publice, a profesionistilor din domeniul medical si, nu in ultimul rand, a autoritatilor, cu privire la situatia actuala a maladiei. In Romania, pe parcursul a cinci zile de evenimente puse in slujba diabetologiei si, in special, a persoanei cu diabet, vom avea prilejul sa ne definim, o data in plus, ca o comunitate medicala implicata activ in initiativele globale de reducere a prevalentei diabetului, pe plan national, in conformitate cu cele mai noi recomandari internationale”, a afirmat prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, Presedinte Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Expertii in diabetologie subliniaza rolul pe care evenimentul de anul acesta il are, in trasarea unui model de implicare activa, pentru publicul larg.
„Faptul ca, anul acesta, Ziua Mondiala a Sanatatii, pune in centrul dezbaterilor problematica diabetului zaharat, reprezinta o initiativa importanta. Una dintre misiunile noastre, ale expertilor in sanatate, este cea de a intelege cat mai bine ghidurile, tendintele si noutatile care apar pe plan mondial, pentru a le putea transfera in practica de zi cu zi. In acest sens, evenimentele care au loc intre 5-9 aprilie anul acesta, in Romania, sunt relevante atat datorita implicarii in cadrul lor a reprezentantilor din toate sectoarele responsabile, cat si datorita volumului de informatii care vor avea un impact pozitiv, sper eu, asupra opiniei publice si a gradului de cultura in domeniul diabetului zaharat” a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de Onoare al Academiei Romane si Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Seria de evenimente „Problematica diabetului in Romania” este organizata stiintific de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Medicii de familie au la dispozitie un set de patru cursuri despre diabet, fiecare cu 10 puncte EMC.
Pentru cursuri, click AICI.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii