Pensionarea la medicul de familie, o drama | Medici cu 1.300 de lei pensie

18/08/2021
Pensionarea la medicul de familie, o drama | Medici cu 1.300 de lei pensie

Pensionarea la medicul de familie, o drama | Medici cu 1.300 de lei pensie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pensionarea-la-medicul-de-familie-o-drama/

S-a tot discutat in spatiul public despre pensionarea medicilor din sistemul de sanatate romanesc, pensionare dupa zeci de ani de munca si stres psihic intens.

Dupa un asa tablou al meseriei de medic in Romania, ne intrebam oare cum e la pensie pentru un medic de familie, de exemplu. Ei bine, putine sunt cazurile in care un medic de familie pensionar se poate declara multumit, impacat si relaxat dupa o viata de munca. Ba din contra.

Medici de familie cu pensie cu circa 1.300 de lei

Am indrazni chiar sa afirmam ca pensionarea la medicul de familie este o drama. De ce? Simplu! Pentru ca nu are din ce trai. In Romania, la ora actuala, sunt medici de familie cu pensie de 1.300 – 1.700 de lei, iar acestia nu sunt deloc putini.

Noua, in 90’, cand am fost scosi afara din sistem, ni s-au pus cartile de munca in brate si ani de zile a trebuit sa platim pensia la salariul minim pe economie. La inceput, daca voiai sa platesti mai mult, nu aveai voie. Dupa un timp s-a dat voie si multi si-au platit mai mult. Dar cine a platit, din 90, conform salariului minim pe economie, iese la pensie cu circa 1.300 de lei. Cei care au platit mai mult, la un salariu de 5.000-6.000 de lei pe luna si nu pe cel minim pe economie, ies cu circa 3.000 de lei pe luna sau chiar mai putin. Totusi, eu cred ca majoritatea medicilor de familie, cam 90 %, au platit contributia la pensie la salariul minim pe economie”, spune medicul de familie Catalin Petrencic din judetul Calarasi pentru FORMARE MEDICALA.

Nevoiti sa munceasca si dupa pensionare pentru a putea trai

Reglementarile in vigoare spun ca in zonele cu deficit de medici, un medic de familie poate sa-si prelungeasca contractul cu Casa de Asigurari si sa lucreze si dupa pensionare. Multi medici de familie din zonele rurale se afla in aceasta situatie.

Dar de ce ar face un medic de familie asta, poate ati intreba? Sa mai lucreze si la 70 de ani? Pentru a-si completa veniturile, pentru ca din pensie, mai toti spun pur si simplu nu ar putea sa-si asigure nici traiul de baza.

La oras, in zonele urbane mai dezvoltate, dupa pensionare, un medic mai poate tine locul altor medici pe perioada de concedii, mai lucreaza in centrele de permanenta sau chiar la ambulanta. Tot din acelasi considerent: pentru a avea bani ca sa traiasca decent.

Etichete: pensie medici de familie, pensionare medici de familie, cuantum pensie medici de familie, medic catalin petrencic

autor

Autor: Adriana Pavel

14 Comentarii

  1. Alex says:

    UNGUR IULIANA . de unde cunoașteți așa bine situația? eu nu sunt din domeniu dar am tangență cu stomatologia și văd sumele alocate lunar de CAS pentru un medic specialist: este de cca 3500 de lei. Dacă face o lucrare cu tehnica dentară, jumătatea sumei merge acolo. Cu ce rămâne? Eu mă întreb dacă își mai poate cumpăra o înghețată după de își va plătii utilitățile și celelalte dări către stat?

  2. Alex says:

    Eu nu sunt medic, dar cunosc situația reală a câtorva dintre aceștia. Am să mă refer doar la o anumită specialitate și care nu prea se găsește în spitale sau alte instituții publice. Au fost obligați să se privatizeze. Au primit fonduri derizorii de la CAS. In prezent med.specialist primește cca 3500. Dacă face o lucrare unde plătește tehnica dentară (tot din acești bani) rămâne cu buzunarul gol. Cum să își poată plăti contribuția pentru a avea o pensie decentă? Este greșit a considera că toți medicii au veniturile celor din sistemul public. Dar eu pun întrebarea:care este rolul Ministerului Sănătății, a Colegiilor care impun cotizații și cursuri costisitoare de formare continuă? Dacă este un medic stomatolog care a făcut cursurile la taxă, pornește munca cu o cheltuială minimă de 50000 de euro. Deci, nu merită să fii medic in RO.

  3. Răileanu Samuel says:

    Minciuni peste minciuni. O infirmiera care a lucrat toată viața ei in spital are 2500 de lei pensie cu un salar de 3500-4500 de lei dar nu un doctor cu cel PUȚIN 150000 salar lunar

  4. Veturia Enache says:

    Toate veniturile medicilor de familie sunt la vedere. Toți banii vin de la casa de asigurări și sunt impozitați destul de mult de către stat. 90% sunt PFA. LA PFA MEDICUL NU POATE FI SALARIAT. Deci dacă vrei pensie ești legat de sistemul de pensii de stat, căci ministerul sănătății ,are atâta treaba ca nu mai are timp și de medicii de familie, care acum au început sa iasă la pensie. De medicii de familie își aduc toți aminte numai înainte de alegeri. După aceea încep sa apară știri cu diverse, despre ei de toată lumea sa.i condamne. Deci, mai vreți ceva? Pensie?

  5. Ecaterina says:

    Din salariul minim pe care și l-au trecut și au plătit taxele au ditamai vila, mașini pe membru de familie, concedii în Franța, Italia, Grecia, geanta Any Di (1000€), trai de invidiat, copaci exotici in curte, s.a.m.d.

  6. UNGUR IULIANA says:

    INTR-ADEVAR PENSIILE SUNT F.MICI DAR DE CE AU DECLARAT UN CASTIG F.MIC.E CLAR CA SURPLUSUL A INTRAT IN BUZUNARUL LOR.NU ERA MAI BINE SA DECLARE ADEVARAT TOATE VENITURILE. LISTA CU PACIENTI A FOST TOTDEAUNA MARE,DECI VENITURILI AU FOST MARI ,DAR AU DECLARAT FALS,NU AU DECLARAT TOATE CASTIGURILE.STIM CU TOTII CA ASA S-A INTAMPLAT.NU I-A PUS NIMENI SA MINTA.ACUM SUPORTA CONSECINTELE.SUNT MEDICI CARE AU LUCRAT IN MS ANI DE ZILE,AR TREBUI SA AIBA PENSII SPECIALE PT.CA AU FACUT PARTE DIN GUVERNUL ROMANIEI SI TOTUSI PENSIILE LOR SUNT MICI ,DESI RESPONSABILITATEA A FOST DEOSEBIT DE MARE.SE DAU PENSII SPECIALE LA PRIMARI !!!

  7. Olariu Dorin says:

    Nu mai avem ce să comentăm de prisos…un sistem degradat,nu este posibil de corectat ușor.Ar fi soluții,dar cine vrea să le aplice?

  8. Mihalciuc Rodica says:

    Trist,nu numai medicii de familie sînt în această situție,-sînt medic primar,am lucrat 38 de ani în policlinică,nu am făcut gărzi și am o pensie de 2300 lei.Valoarea unui medic pensionar azi este nulă

  9. vera says:

    Solutia este : darile la stat sa se micsoreze, astfel medicii nu si–ar plati salariul minim pe economie. Si-ar asigura si un salariu decent si o pensie decenta.

  10. Dr.Paldau Ion says:

    Sa fim seriosi!! Daca si medicii ar avea pensii decente, in raport cu munca si stresul dar mai ales RASPUNDEREA MESERIEI, CUM AR MAI PUTEA AVEA DOMNII POLITISTI PENSII GONFLATE LA 45 ani NELUCRATI SI CI””stresul””de a exista??!! Plus MULTI, MULTI ALTII MISECUVINISTI, “”foarte utili societatii””de pe spatele careia isi incaseaza si salariul enorm si pensia la fel de obeza!! Suntem o societate superextra.Le propun colegilor medici sa trecem cu totii la MAI sau sa intram in politica in bloc.!!

  11. Gogoi Ion says:

    V-ati gandit ca medicii nu au avut o casa de pensii a lor asa cum au avut cei din justitie, politie, armata etc (OPSNAJ), cei din transporturi, sau avocatii. Un avocat are pentru pensie o contrbutie de,, n” ori mai mica decat un medic, dar are o pensie de,, n” ori mai mare decat un medic. Medicii sunt arondati casei de pensii a… saracimii pe principiul solidaritatii.

  12. Rodica says:

    F.adevarat procentajul medicilor de familie care au plătit contribuția pt.pensie la valoarea salariului minim pe economie și valoarea pensiilor pe care le au. Greșită data scoaterii din sistem, medicina de familie s-a înființat în 1999,nu în 1990.

  13. Szabo Istvan says:

    Medic scolar -medic specialist de medicina generala-profil pediatrie cu vechime in profesie de 43 ani cotizat dupa salarul de medic are o pensie de 2380 lei.

  14. Mario Adrian Olariu says:

    Buna ziua,

    Pensia este in functie de cat ai contribuit….ai declarat salariu minim atata primesti….
    PS Sunt medic ca sa nu fie nici un dubiu si de cel putin 15 ani imi desfasor activitatea numai in privat…

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: