Peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar depistate anual in Romania

19/11/2018

Peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar depistate anual in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-11-000-de-cazuri-noi-de-cancer-pulmonar-depistate-anual-in-romania/

In Romania sunt depistate anual 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, iar mortalitatea provocata de aceasta afectiune este de 10.277 de decese pe an, potrivit specialistilor.

“La nivel mondial, cancerul bronho – pulmonar ocupa primul loc ca si incidenta si rata de deces, dar si in Romania ocupa primul loc ca si incidenta si rata de deces. Din datele epidemiologice vedem ca avem 11.340 de cazuri noi pe an de cancer bronho – pulmonar cu mortalitate de 10.277 de decese pe an, iar rezultatele terapeutice sunt modeste – diagnosticul inadecvat sau incomplet, lipsa de abordari diferentiate, eficienta redusa a tratamentului, toxicitatile legate de terapie, de multe ori starea clinica a pacientilor la diagnostic nu este una corespunzatoare – pacientii vin cu o stare generala degradata sau acces limitat la terapiile inovatoare. Tot acest cerc vicios nu este valabil numai pentru Romania, el practic este un cerc vicios care se poate intalni in toate sistemele de sanatate”, a declarat conf. univ. dr. Laura Mazilu, medic primar Oncologie, potrivit Agerpres.

Medicul a explicat ca in ultimii ani s-au inregistrat progrese remarcabile in tratamentul cancerului bronho-pulmonar.

“Aceste progrese remarcabile, de fapt, ne-au ajutat pe noi sa aplicam terapii personalizate pacientilor. De unde toti pacientii faceau cam acelasi lucru – chimioterapie si radioterapie – faptul ca s-au inregistrat progrese remarcabile in diagnostic a dus la aplicarea unor terapii personalizate pentru pacientii nostri”, a mai spus dr. Mazilu.

La randul sau, medicul oncolog Catalin Costovici a subliniat ca tratamentul prin chimioterapie si radioterapie ramane standard in ce priveste cancerul pulmonar.

“Chimio si radioterapia raman standard, sa nu ne amagim. Imunoterapia, terapia tinta nu are o indicatie foarte clara in acest moment, e vorba de cancerele metastatice (…). Imunoterapia si terapia tinta se adreseaza unui profil destul de limitat de pacienti. Poate ca intr-un viitor nu foarte indepartat imunoterapia va intra si sunt deja premise de a intra in stadiile local avansate”, a spus dr. Costovici conform sursei mentionate.

De asemenea, medicul Marius Geanta a venit cu o propunere de implementare a testarii obligatorii a biomarkerilor validati pentru cancerul pulmonar non-microcelular in sistemul de sanatate si includerea in programele nationale derulate de CNAS a testarii biomarkerilor validati pentru cancerul pulmonar non-microcelular.

De altfel, prof. dr. Florin Mihaltan a mentionat ca in ce priveste zona de preventie, autoritatile fac foarte putine lucruri.

“Preventia este un cuvant abuzat, daca nu as spune chiar violat, prin frecventa cu care se apeleaza la el, dar nu se intampla nimic in spate. Exemplele cele mai recente sunt din zona factori de risc – vorbim factori foarte mult in presa de noile oferte ale industriei tutunului, dar uitam ca vorbim tot de tutun si ca aceste oferte seamana cu ce s-a intamplat in urma cu 30 – 40 de ani, cand ni se spunea ca avem un tutun care nu dauneaza si dupa aceea am avut un val de cancere si cancerele acelea continua sa alimenteze din nefericire aceasta retea, fiind o povara pentru sistem”, a declarat medicul Florin Mihaltan citat de Agerpres.

Continut educational:

Noiembrie este luna de lupta impotriva cancerului pulmonar in intreaga lume, iar Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lanseaza campania ‘Inspira speranta’ pentru a atrage atentia asupra importantei diagnosticarii precoce a cancerului pulmonar.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: