Peste 50% dintre cadrele medicale nu vor sa-si schimbe locul de munca

18/08/2011

Peste 50% dintre cadrele medicale nu vor sa-si schimbe locul de munca

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-50-dintre-cadrele-medicale-nu-vor-sa-si-schimbe-locul-de-munca/

52,6% dintre angajatii din sectorul medical au mentionat ca nu au in plan pentru viitorul apropiat sa-si schimbe locul de munca. Acesta este unul dintre rezultatele studiului “Calitatea vietii profesionale si tendinta de migratie a personalului din sistemul sanitar” realizat de Federatia Solidaritatea Sanitara pe un esantion de 500 de salariati ai spitalelor din Regiunea de Sud-Est a tarii.

Potrivit cercetarii, 14,2% dintre angajati ar opta pentru un loc de munca in strainatate, iar 20% dintre acestia sustin ca ar alege un alt post in cadrul sistemului sanitar din tara. “Daca la intrebarea privitoare la intentiile de viitor privind gasirea unui loc de munca mai bun tot in sistemul sanitar 14,1% dintre respondenti au indicat faptul ca ar dori sa caute un loc de munca mai bun in strainatate, scalarea starii de hotarare privind intentiile de plecare arata ca 13,1% dintre subiecti sunt hotarati, in diferite grade, sa plece la munca in strainatate.  Asa cum am mai subliniat, intentiile de plecare se mentin in jurul procentului de 14% in toate cercetarile desfasurate de noi in ultimii ani”, se arata in studiu.

38% au colegi de sectie care au plecat in strainatate
Din totalul respondentilor, 38% au afirmat ca au colegi de sectie sau de compartiment care au plecat in ultimii trei ani in strainatate. Cercetarea a aratat ca, din perspectiva repartitiei geografice, pe judete, in ceea ce priveste migratia, se disting mai ales judetele Braila cu aproape 56% de procente si Galati cu 51% procente. “In Spitalul Judetean Galati sunt depuse 100 de dosare la Minister pentru a primi acceptul si recunoasterea diplomei ca sa poata pleca”, a afirmat un asistent medical din Galati.

Mai mult, dorinta angajatilor din Sanatate de a parasi tara se accentueaza si datorita unor zvonuri cum ar fi acela ca in scurt timp ar putea aparea o lege care sa interzica salariatilor din acest sector sa paraseasca tara. “Am inteles ca vrea sa dea o lege ca sa nu mai poti pleca. Te duci la servici doar ca sa-ti faci treaba si sa-ti iei salariul”, a spus un alt cadru medical.

Care sunt cauzele migratiei
Cercetarea efectuata da si cateva raspunsuri in ceea ce priveste cauzele migratiei medicilor si a asistentilor medicali. Cel mai important motiv este neconditionat salariul mic. La acest lucru contribuie foarte mult si informatiile pe care cadrele medicale din Romania le primesc de la alti angajati care au inceput o noua viata in strainatate.
“Da, au reusit din doua salarii sa-si plateasca o chirie si sa faca un credit pentru o casa si sa-si cumpere o masina. A fost greu pana au reusit sa-si obtina echivalarea studiilor, dar nu o sa se mai intoarca decat in vizita”, a spus un medic din Galati. Conditiile de munca influenteaza si ele decizia de a pleca.: “Acum 3 zile am condus pe cineva. Au plecat in Franta la un spital european si, ca un contrast cu spitalul din Romania, am vazut o chestie faina, in vestiar aveai echipamentul, il imbracai, iti faceai treaba si il lasai aruncat pe acolo, a doua a zi il gaseai curat la locul lui, era ca o chestie magica”, a povestit un alt medic.

Propunerea autorilor studiului
Avand in vedere faptul ca putini dintre angajatii din Sanatate care pleaca pentru a profesa in strainatate se reintorc in tara, autorii studiului propun o serie de masuri. Una dintre ele ar fi introducerea, la nivelul Uniunii Europene, a unui mecanism financiar prin care o parte din contributia la sistemele de sanatate a celor plecati sa se intoarca in tara sub titlul de contributie pentru asigurarea membrilor de familiei ramasi in tara.

“Sistemul poate functiona pe baza principiului solidaritatii membrilor de familie (un membru al familiei care lucreaza ii asigura pe cei care nu lucreaza in mod justificat), care este in vigoare chiar in multe din tarile de destinatie”, afirma reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara.

Autor: Oana Ciornia
Sursa: www.paginamedicala.ro

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: