Peste 950 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determina ingrijorare, in Romania
Peste 950 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determina ingrijorare, in Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-950-de-cazuri-cu-variante-ale-sars-cov-2-care-determina-ingrijorare-in-romania/
Institutul National de Sanatate Publica (INSP) informeaza ca, pana la data de 18 aprilie, au fost raportate 1.502 secventieri si au fost confirmate 955 de cazuri cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care determina ingrijorare.
Cele sase laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul Cantacuzino, Institutul ‘Matei Bals’, MedLife, Universitatea ‘Stefan cel Mare’ din Suceava, Institutul de Virusologie ‘Stefan S. Nicolau’ si CRGM al SCJU Craiova.
Conform INSP – CNSCBT, au fost confirmate 955 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determina ingrijorare, din care cu varianta britanica (B.1.1.7) – 948, cu varianta sud-africana (B.1.351) – 5 si cu varianta braziliana (P.1) – 2.
La unul dintre cazurile confirmate cu linia genetica B.1.1.7, avand judet de infectare Suceava, a fost depistata mutatia E484K. De asemenea, la unul dintre cazurile confirmate cu linia genetica B.1.351, avand judet de infectare Ilfov, a fost depistata mutatia E484K. Aceasta nu reprezinta ea insasi o noua varianta, ci este o mutatie care a fost identificata initial la varianta sud-africana (B.1.351), apoi braziliana B.1.1.28 (diferita de VOC B.1.351) si, mai recent, la cea britanica (B.1.1.7). Mutatia se afla in proteina spike si pare sa aiba un impact asupra raspunsului imun al organismului si, posibil, asupra eficacitatii vaccinale, in sensul scaderii acesteia, precizeaza INSP.
Cazul nou confirmat cu varianta sud-africana (B.1.351) si mutatia E484K este un barbat in varsta de 31 de ani din judetul Ilfov, la care nu a fost precizata nicio legatura epidemiologica (istoric de calatorie, contact cu caz confirmat etc). Locul probabil al expunerii nu este cunoscut.
INSP mai transmite ca pana la data de 18 aprilie, rata de confirmare cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care determina ingrijorare a fost de 64%.
Etichete: insp, variante coronavirus, varianta sars-cov-2, tulpini coronavirus
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii